Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Brysselkålsoppa med parmesan

En enkel och god soppa på brysselkål och parmesan. Grädden i soppan passar bäst till ett generöst vitt vin. Vinet bör också ha en fruktighet för att balansera brysselkålen som kan uppfattas som besk om den möter ett alltför torrt vin.

Ingredienser

500 g brysselkål
8 dl buljong (grönsaks- eller hönsbuljong)
1-2 gula lökar, hackade
2 dl grädde
50 g parmesanost, riven

Tillbehör:
Stenugnsbakat surdegsbröd
Eventuellt knaperstekt bacon

Gör så här

1. Ansa brysselkålen, ta bort eventuella dåliga blad.

2. Skala och skär löken i bitar. Fräs löken mjuk i lite olja i en stor kastrull, utan att löken tar färg. Häll på buljongen och tillsätt brysselkål.

3. Låt småkoka under lock tills brysselkålen är nätt och jämnt mjuk, cirka 5-7 minuter. Fiska upp 1/4 av brysselkålen med en hålslev och lägg åt sidan.

4. Häll i grädden och låt soppan koka ytterligare några minuter så att brysselkålen blir mjuk. Mixa soppan slät och rör sedan ner den rivna parmesanosten. Dela de kvarvarande brysselkålen i halvor/klyftor.

Servering:

Häll upp soppan i skålar och toppa med brysselkålen. Servera med ett gott surdegsbröd, smör och ost. För den som vill kan man även strössla över finhackad knaperstekt bacon över soppan.

Recept: VIVA
Foto: Emma Mattsson
Betyg
8 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Topprankat vitt till Vivas favoritpasta
Krämig pasta & portugisisk fyndbox. Läs mer här:

LÄS MER