Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Chili moules

Moules marinières, fiskarhustruns musslor, har i detta recept fått ett tillskott av lite chili för extra sting i smaken. Servera med ett fruktigt vitt vin som kan balansera hettan från musslorna.

Ingredienser

1 nät blåmusslor, tvättade och sorterade
2 msk smör
1 bananschalottenlök, finhackad
1 liten morot, finhackad
1/2 fänkålshuvud, finhackat
1 liten röd chili, urkärnad och finhackad
2–3 dl torrt vitt vin
3–4 dl vispgrädde
1 burk Melanders fiskfond/skaldjursfond eller koncentrerad skaldjurfond 1,5 msk och 5 dl vatten
1 par droppar vitvinsvinäger eller vin
salt, peppar, lite mer vin och citron till servering
Tillbehör:
Bröd

Gör så här

1. Hetta upp smöret i en stor gryta och fräs bananschalottenlök, morot, fänkål och chili tills löken är lätt genomskinlig.


2. Lägg i blåmusslorna och lägg på lock.


3. Ånga dem med grönsakerna någon minut innan du slår i vinet. Ånga tills alla musslor öppnat sig. Det tar 2–3 minuter. Rör om då och då.


4. Sila av musslorna och de finhackade grönsakerna och spar spadet.


5. Häll tillbaka spadet i grytan och koka bort den värsta syran i vinet ett par minuter.


6. Häll i grädden och smaka av med fisk eller skaldjursfond, en gnutta vinäger eller vin samt salt och peppar.


7. Lägg i de kokta musslorna så att de blir varma, servera och njut med lite nyrostat bröd.

Recept och styling: Liselotte Forslin
Foto: Anders Bergersen
Betyg
6 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Fransk finess i fin flaska
Nytt klassiskt franskt rosé i beställningssortimentet: "Överraskande rosé med mycket smak"

LÄS MER