Fläskkotletter med rotmos
Fläskkotletter med rotmos och grönkålschips är något vi gärna bjuder på under hösten när grönkålen och rotfrukterna är som bäst. Tillsammans med ett gott rödvin blir rätten en riktigt elegant anrättning. Välj ett fruktigt rödvin som kan balansera det söta moset och samtidigt möta köttets struktur.
Ingredienser
4 fläskkotletter utan ben
1 msk smör
250 g grönkål
Oliv- eller rapsolja
Rotsaksmos
6 potatisar (ca 500 g)
2 palsternackor
2 morötter
150 g kålrot
1 msk dijonsenap
1 dl färskriven parmesanost
1/2 dl mjölk
1 msk smör
Salt
Svartpeppar
Gör så här
Grönkålschips
1. Sätt ugnen på 150°C.
2. Repa grönkålen och dela i mindre bitar.
3. Lägg ut på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och blanda ordentligt.
4. Ställ in i ugnen ca 15 minuter eller tills de är härligt krispiga. Ta ut och salta.
Rotmos
5. Skala rotsakerna och dela i mindre bitar.
6. Koka i lättsaltat vatten ca 20 minuter eller tills bitarna är mjuka.
7. Häll av vattnet och mosa med en gaffel eller potatisstöt.
8. Blanda med mjölk, smör, riven parmesanost och dijonsenap till ett fluffigt mos. Smaka av med salt och peppar.
Fläskkotletterna
9. Krydda fläskkotletterna med salt och peppar.
10. Hetta upp en stekpanna med lite smör. Stek kotletterna 6-7 minuter på varje sida tills de fått fin färg och är genomstekta.
11. Servera kotletterna med rotsaksmoset och grönkålschips.