Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Grönkålspaj

Äntligen säsong för grönkål! Den här pajen bjuder på läckra smaker av röda äpplen, stekt lök, lagrad ost och rostade hasselnötter. Vi rekommenderar ett fruktigt vin i glaset som balanserar eventuell beska från kål och nötter.

Vintips till receptet
105 kr

Ingredienser

Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten

Fyllning:
250 g grönkål
1 gul lök
2 röda äpple
2 dl cheddar ost eller annan lagrad ost
4 ägg
3 dl mjölk
Salt
Svartpeppar
ev. rostade hasselnötter

Gör så här

1. Dela smöret i små bitar och arbeta in i mjölet. Antingen för hand eller med en matberedare. Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.

2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kylen ca 30 minuter.

3. Sätt ugnen på 200°C. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.

4. Tvätta grönkålen och repa den. Koka grönkålen i lättsaltat vatten ca 2 minuter. Häll av vattnet och pressa ur resterande vatten från grönkålen.

5. Skär äpplena i mindre bitar. Strimla löken. Fräs äpple och lök i lite smör 2-3 minuter. Salta och peppra.

6. Lägg grönkål samt äpple och lök i pajskalet. Strö över den rivna osten. Vispa ihop mjölk, ägg, salt och peppar. Häll smeten över grönsakerna. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter.

7. Servera grönkålspajen med en fräsch sallad. Toppa gärna med rostade hasselnötter för extra crunch och smak.

Recept: Sanna Ohlander
Foto: Torbjörn Lagerwall
Betyg
9 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
40 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept