Grönkålspaj
Äntligen säsong för grönkål! Den här pajen bjuder på läckra smaker av röda äpplen, stekt lök, lagrad ost och rostade hasselnötter. Vi rekommenderar ett fruktigt vin i glaset som balanserar eventuell beska från kål och nötter.





Ingredienser
Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
Fyllning:
250 g grönkål
1 gul lök
2 röda äpple
2 dl cheddar ost eller annan lagrad ost
4 ägg
3 dl mjölk
Salt
Svartpeppar
ev. rostade hasselnötter
Gör så här
1. Dela smöret i små bitar och arbeta in i mjölet. Antingen för hand eller med en matberedare. Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kylen ca 30 minuter.
3. Sätt ugnen på 200°C. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.
4. Tvätta grönkålen och repa den. Koka grönkålen i lättsaltat vatten ca 2 minuter. Häll av vattnet och pressa ur resterande vatten från grönkålen.
5. Skär äpplena i mindre bitar. Strimla löken. Fräs äpple och lök i lite smör 2-3 minuter. Salta och peppra.
6. Lägg grönkål samt äpple och lök i pajskalet. Strö över den rivna osten. Vispa ihop mjölk, ägg, salt och peppar. Häll smeten över grönsakerna. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter.
7. Servera grönkålspajen med en fräsch sallad. Toppa gärna med rostade hasselnötter för extra crunch och smak.