Enkel tryffelpasta med svamp och prästost
Läcker och smakrik tryffelpasta som är både vin- och plånboksvänlig. Servera gärna tillsammans med ett aromatiskt rödvin som kan ta hand om den umamismakande tryffeln på bästa sätt!
Ingredienser
500 g pennepasta
400 g svamp – gärna trattkantareller eller skogschampinjoner
3 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
200 g vällagrad prästost (alt. Västerbotten eller parmesan)
3 msk smör
0,5 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
3 dl mellangrädde
2-3 tsk tryffelolja (svart eller vit)
Topping
Hackad persilja
Nymald svartpeppar
Hyvlad tryffel (om du vill lyxa till det)
1. Koka pennepastan enligt anvisning på förpackningen och börja med steg två medans pastan kokar.
2. Rensa och skär svampen i mindre bitar, eller låt de vara hela om det små trattkantareller. Skala och finhacka lökarna. Stek svampen utan fett tills den vattnats ur något. Lägg sedan i smöret och löken och stek tills allt har en fin gyllenbrun färg. Krydda med salt och peppar.
3. Häll i grädden och låt puttra ca 3 min. Tillsätt tryffeloljan.
4. Riv osten.
5. Blanda den avrunna pastan med såsen och rör sedan ned osten.
6. Servera i djupa tallrikar. Toppa med hackad persilja och nymald svartpeppar.
Lyx-tips!
Vill du lyxa till rätten så är vårt tips att hyvla över tryffel. Det lyfter verkligen rätten till en ny nivå!