Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Högrevsbolognese med pancetta

Ta dig tid att prova den här varianten på bolognese, med tärnad högrev och pancetta, som är extra lyxig och bjuder på helt fantastiska smaker. Pancettan kan bytas ut mot rökt sidfläsk om du inte får tag på det. Det här är en riktig festmåltid som räcker till många! Servera till ett fylligt vin med fin frukt.

Vintips till receptet
99 kr

Ingredienser

1 kg högrev
200 g pancetta (hel bit eller tärnad)
3 morötter
100 g rotselleri
1 gul lök
5 vitlöksklyftor
4 msk tomatpuré
½ dl vetemjöl
5 dl rött vin
½ dl koncentrerad kalvfond
500 g passerade tomater
4 lagerblad
1 msk torkad timjan
1 msk torkad oregano
olivolja till stekning
strösocker
salt och nymald svartpeppar

Till servering
700 g pappardelle
Riven parmesanost

1. Sätt ugnen på 225°. Putsa köttet från hinnor och överflödigt fett. Skär det i små tärningar, ca 7 x 7 mm. Om du köpt en hel bit pancetta, tärna den i lika stora bitar.

2. Skala morötterna och rotsellerin och tärna det i samma storlek. Skala och hacka lök och vitlök.

3. Hetta upp en skvätt olivolja i en stor panna och bryn köttet tillsammans med pancettan i omgångar på hög värme så det får färg. Salta och peppra mellan varven och lägg över det i en stor gjutjärnsgryta som tål ugnsvärme.

4. Hetta upp ytterligare olja och stek först morötterna och sellerin ca 3-4 minuter så det mjuknar lite utan att det tar färg. Blanda i lök och vitlök och låt det steka med någon minut. Se till att det inte bränns. Lägg det i grytan och rör i tomatpurén och pudra över mjölet och blanda väl.

5. Sätt grytan på plattan och häll i vin, koncentrerad kalvfond och passerade tomater och rör om. Lägg i lagerblad, timjan och oregano och låt det få ett uppkok. Lägg på lock och sätt in grytan mitt i ugnen och sänk värmen till 100°.

6. Låt den stå i ugnen ca 2 timmar. Det är viktigt att den får tillagas minst 2 timmar för att få så mustig smak som möjligt.

7. Ta ut grytan och ta av locket. Är såsen för lös så låt den koka ihop utan lock en stund. Smaka av med socker och salt och peppar.

8. Koka pappardelle någon minut under den anvisade tiden. Häll av den i ett durkslag men spar ett par deciliter av kokvattnet.

9. Blanda pastan med ragun och späd eventuellt med kokvattnet om det blir för tjockt. Hetta upp allt och bjud riven parmesan till.

Betyg
20 röster
Vad tycker du?
Portioner
8 st
Tillagningstid
2 tim 30 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

2-dagars pasta Bolognese
2 tim 10 min

2-dagars-bolognese

Om du är sugen på en avancerat variant av favoriträtten pasta bolognese är detta ett recept för dig. En otroligt god pasta i sällskap med ett medelfylligt rödvin med balanserad syra.

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.