Högrevsbolognese med pancetta
Ta dig tid att prova den här varianten på bolognese, med tärnad högrev och pancetta, som är extra lyxig och bjuder på helt fantastiska smaker. Pancettan kan bytas ut mot rökt sidfläsk om du inte får tag på det. Det här är en riktig festmåltid som räcker till många! Servera till ett fylligt vin med fin frukt.
Ingredienser
1 kg högrev
200 g pancetta (hel bit eller tärnad)
3 morötter
100 g rotselleri
1 gul lök
5 vitlöksklyftor
4 msk tomatpuré
½ dl vetemjöl
5 dl rött vin
½ dl koncentrerad kalvfond
500 g passerade tomater
4 lagerblad
1 msk torkad timjan
1 msk torkad oregano
olivolja till stekning
strösocker
salt och nymald svartpeppar
Till servering
700 g pappardelle
Riven parmesanost
1. Sätt ugnen på 225°. Putsa köttet från hinnor och överflödigt fett. Skär det i små tärningar, ca 7 x 7 mm. Om du köpt en hel bit pancetta, tärna den i lika stora bitar.
2. Skala morötterna och rotsellerin och tärna det i samma storlek. Skala och hacka lök och vitlök.
3. Hetta upp en skvätt olivolja i en stor panna och bryn köttet tillsammans med pancettan i omgångar på hög värme så det får färg. Salta och peppra mellan varven och lägg över det i en stor gjutjärnsgryta som tål ugnsvärme.
4. Hetta upp ytterligare olja och stek först morötterna och sellerin ca 3-4 minuter så det mjuknar lite utan att det tar färg. Blanda i lök och vitlök och låt det steka med någon minut. Se till att det inte bränns. Lägg det i grytan och rör i tomatpurén och pudra över mjölet och blanda väl.
5. Sätt grytan på plattan och häll i vin, koncentrerad kalvfond och passerade tomater och rör om. Lägg i lagerblad, timjan och oregano och låt det få ett uppkok. Lägg på lock och sätt in grytan mitt i ugnen och sänk värmen till 100°.
6. Låt den stå i ugnen ca 2 timmar. Det är viktigt att den får tillagas minst 2 timmar för att få så mustig smak som möjligt.
7. Ta ut grytan och ta av locket. Är såsen för lös så låt den koka ihop utan lock en stund. Smaka av med socker och salt och peppar.
8. Koka pappardelle någon minut under den anvisade tiden. Häll av den i ett durkslag men spar ett par deciliter av kokvattnet.
9. Blanda pastan med ragun och späd eventuellt med kokvattnet om det blir för tjockt. Hetta upp allt och bjud riven parmesan till.