Tissot & Potel ”La Sixième Côte” Chardonnay
139 kr
En högklassig ekfatslagrad chardonnay från Jura, Frankrike. Ett fruktigt och friskt vitt vin med toner av gula äpplen, citrus och mandel.
En underbart god och värmande soppa med skogens guld i huvudrollen. Tillsammans med parmesanchipsen blir det här en riktigt lyxig anrättning som passar lika bra som förrätt på helgmiddagen som till en mysig höstlunch. I glaset väljer vi en smörig och fyllig chardonnay som matchar soppans gräddiga struktur.
500 g färska kantareller
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
3 dl grönsaksbuljong
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 msk smör
2 msk vetemjöl
salt och peppar att smaka av med
färsk hackad persilja för garnering
20 st parmesanchips
300 g parmesanost, grovriven
1 tsk svartpeppar, grovmalen
bakplåtspapper
1. Värm ugnen till 200° och lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt.
2. Riv parmesanosten och lägg upp små högar av ost på bakplåtspappret.
3. Grädda i ca 5 minuter tills ostchipsen får en gyllenbrun färg. Ta ut och låt svalna.
4. Ansa kantarellerna. Hacka schalottenlöken och vitlöken fint.
5. Smält smöret i en kastrull och fräs löken och vitlöken tills de blir mjuka och genomskinliga.
6. Lägg i kantarellerna och fortsätt steka tills de får en gyllenbrun färg.
7. Strö över vetemjölet och rör om ordentligt så att det inte blir några klumpar.
8. Tillsätt grönsaksbuljong, vispgrädde och mjölk. Rör om så att mjölet blandas ut ordentligt. Låt soppan koka upp.
9. Sänk värmen och låt soppan småputtra i cirka 10 minuter tills den tjocknat något.
10. Smaka av med salt och peppar.
11. Ta av soppan från värmen och låt den svalna lite innan du mixar den slät med en stavmixer.
12. Värm soppan igen före servering och dekorera med färsk persilja.
13. Servera den värmande och välsmakande kantarellsoppan med krispiga parmesanchips.
139 kr
En högklassig ekfatslagrad chardonnay från Jura, Frankrike. Ett fruktigt och friskt vitt vin med toner av gula äpplen, citrus och mandel.