Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Kokosramen med kyckling, svamp och ägg

En fyllig ramen med krispig svamp, mjukkokta ägg och en djup, umamirik buljong som värmer dig inifrån. Med inslag av chili, lime och koriander är rätten full av kontraster och komplexa smaker. Njut av din ramen i en vacker skål och låt varje tugga ta dig närmare det japanska köket. Välj ett aromatiskt och lätt fruktigt vitt i glaset.

Vintips till receptet
129 kr

Ingredienser

Kycklingbuljong
2 liter vatten
1 kycklingskrov
1 gul klyftad gul lök
3 vitlöksklyftor
1 citrongräs, lätt bankat
1 tumstor bit skivad ingefära
3 – 4 msk japansk soja
2 msk honung
2 msk salt
1 pressad lime

Ramensoppa
7 dl kycklingbuljong
250 ml kokosgrädde
2 tsk röd currypasta
½ dl fisksås
2 msk sesamolja
2 msk råsocker
250 g färsk shiitake eller skogschampinjoner
1 skivad chili
2 skivade vitlöksklyftor
2 msk sesamolja + 2 msk rapsolja
250 g bella verde (sparrisbroccoli)
300 g udonnudlar
4 mjukkokta ägg
1 skivad chili (kan uteslutas)

Till servering
Lao gan Ma – crispy chili in oil (kinesisk krispig chili i olja)
rostad lök
½ kruka mynta- eller koriander
1 delad lime

En god buljong är nyckeln till en lyckad ramen så lägg gärna tid på att göra egen. Köp annars en god färdig av god kvalitet.

Gör så här

Buljong

1. Koka alla ingredienser i en stor gryta utan lock utom soja, honung, salt och lime i ca 1 timme tills hälften återstår.

2. Smaka av med soja, honung, salt och limesaft till en balanserad smak.

Ramensoppa

3. Hetta upp 8 dl kycklingbuljong och blanda i kokosgrädde, röd currypasta, fisksås, sesamolja samt råsocker och låt allt få ett uppkok.

4. Skiva och stek svampen i sesamoljan och rapsoljan så den blir krispig tillsammans med vitlöken och chilin.

5. Dela bella verden på mitten och dela den även på längden. Stek även den hastigt.

6. Lägg i nudlarna i buljongen och låt de ligga i 2 minuter och ta sedan upp dem med tång och fördela i 4 låga och vida skålar.

7. Toppa med svampen. Häll försiktigt på buljongen runtom nudlarna och svampen.

8. Skala och dela äggen och lägg 2 halvor i varje skål tillsammans med bella verden. Om du vill kan du garnera med skivad färsk chili.

Bjud La gan Ma och rostad lök till. Kläm över lite lime och strö på mynta- eller korianderblad.

Betyg
3 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
1 tim 30 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Fransk finess i fin flaska
Nytt klassiskt franskt rosé i beställningssortimentet: "Överraskande rosé med mycket smak"

LÄS MER