Hamburgare med sötpotatispommes
En vällagad, hemlagad hamburgare är aldrig fel. Att som i detta recept servera hamburgaren med coleslaw, picklad rödlök och sötpotatispommes är absolut rätt. Vinvalet till denna rätt blir ett fruktigt och fylligt vin. Till en mastig rätt som hamburgare vill vi ha ett riktigt fylligt vin som inte upplevs tunt i förhållande till rätten. Fruktigheten i vinet balanserar de söta pommes fritesen och cole slawn.



Ingredienser
600 g lammfärs eller nötfärs
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
1 tsk rosmarin
200 g vitkål
2 morötter
1 rödlök
1 dl crème fraiche
1 dl majonäs
1 msk senap (gärna dijon)
60 g färsk babyspenat
2 sötpotatisar
4 skivor surdegsbröd
Salt
Nymald svartpeppar
Raps- eller olivolja
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Skrubba sötpotatisen och skär sedan i stavar.
3. Lägg ut på en ugnsplåt och ringla över olja.
4. Ställ in i ugnen ca 25 minuter eller tills de fått fin färg och är mjuka.
5. Riv vitkålen på en mandolin eller med en osthyvel.
6. Riv morötterna fint. Skiva rödlöken tunt. Lägg allt i en skål.
7. Blanda ihop crème fraîche med majonäs, senap, salt och peppar.
8. Blanda ordentligt med grönsakerna. Låt stå tills resten är färdigt.
9. Blanda färsen med riven vitlök, riven gul lök, rosmarin, salt och peppar.
10. Forma till fyra biffar. Stek eller grilla några minuter på varje sida. Rosta surdegsbrödet.
11. Picklad rödlök gör du snabbt genom att skiva rödlök tunt. Koka upp 3 dl vatten med 1 dl socker och 1 dl ättika. Lägg i rödlöken och låt stå en stund. Häll över i en burk och låt svalna innan servering.
12. Servera det rostade brödet med lammburgare, spenat och cole slaw. Toppa gärna med picklad rödlök. Servera med sötpotatispommes.