Lammracks med prästostgratinerad potatis- och jordärtskocksgratäng, smörsauterad sparris och hasselnötter
Otroligt goda och lyxiga lammracks med krämig prästostgratinerad potatisgratäng och sparris till. En fullträff i smakkombinationer och helt perfekt till middagsbjudningen. Till detta väljer vi ett medelfylligt vin.
Ingredienser
2 lammracks a ca 600 g
2 vitlöksklyftor
1 rosmarinkvist
salt, svartpeppar, olivolja och smör
Potatis- och jordärtskocksgratäng
350 g potatis
250 g jordärtskocka
1 vitlöksklyfta
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
100 g prästost
salt
Smörsauterad sparris och hasselnötter
250 g grön sparris
50 g hasselnötter
75 g smör
salt
1. Värm ugnen till 100 C. Salta och peppra lammet.
2. Krossa vitlöksklyftorna och grovhacka rosmarinen. Värm en stekpanna med olivolja, smör, vitlök och rosmarin till högsta temperatur. Stek lammet ca 2-3 minuter på varje sida till fin brynt färg. Ugnsbaka sedan ca 20 minuter tills kärntemperaturen är 52 C. Låt det därefter vila på en skärbräda. Höj sedan ugnsvärmen till 225 C.
3. Under tiden lammet ugnsbakas. Koka upp mjölk och grädde i en vid kastrull. Tvätta potatis och jordärtskockor ordentligt och skiva de tunt och lägg ner i gräddmjölken.
4. Finhacka och lägg ner vitlöken. Låt det sjuda ca 20 minuter tills potatisen och jordärtskockorna är mjuka med ett lätt tuggmotstånd. Rör om med jämna mellanrum och smaka av med salt vartefter.
5. Häll upp potatisen i en ugnsfast form och riv över osten. Ugnsbaka gratängen i ca 10 minuter tills den har en fin gratinerad yta.
6. Ansa sparrisen och hacka nötterna lite grovt. Lägg ner smör och hasselnötter i en stekpanna på medeltemperatur. Låt smöret smälta och lägg ner sparrisen. Låt sparrisen puttra i hasselnötssmöret ca 5 minuter tills sparrisen är al dente.
7. Värm på lammet i ugnen ett par minuter före servering och tranchera det därefter. Servera lammet med gratängen och sparrisfräset.