Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Helgrillad fläskytterfilé med gremolata, spetskål och brynt smör

Syrlig gremolata, rostad spetskål och brynt smör med knapriga nötter. Serveras med helgrillad fläskytterfilé och ett fruktigt glas rött!

Vintips till receptet
119 kr

Ingredienser

Grillad fläskytterfilé
800g svensk fläskytterfilé
1 msk olja
1 vitlöksklyfta, riven
salt & svartpeppar

Gremolata
1 knippe bladpersilja
1 citron, skal och saft
1 vitlöksklyfta
1–2 msk olivolja
salt

Grillad spetskål med brynt smör och hasselnötter
1 spetskål
2 msk olja till pensling
50 g hasselnötter
75 g smör
flingsalt & peppar

Gör så här

Gremolata:

1. Finhacka persilja och vitlök. Riv citronskal och pressa lite citronsaft.

2. Blanda allt med olivolja och smaka av med salt. Den ska smaka friskt och syrligt.

Fläskytterfilé:

3. Putsa köttet och gnid in med olja, vitlök, salt och peppar.

4. Grilla på medelhög värme ca 10–15 minuter runt om, tills innertemperaturen är 68–70°C.

5. Låt vila under lock i minst 10 minuter innan man skär det i skivor.

Spetskål med brynt smör:

6. Rosta hasselnötterna i en het panna. Strö över flingsalt.

7. Dela kålen i 4 klyftor med rotfästet kvar så de håller ihop.

8. Pensla med olja och grilla ca 3–4 min per sida tills kålen fått fin färg.

9. Bryn smöret i en kastrull. Smält det på aningen högre än medelvärme och vispa sakta. När det
börjar skumma, lukta nötigt och bli gyllenbrunt är det klart.

10. Häll det över spetskålen innan servering, men låt bottensatsen vara kvar i kastrullen.

Förslag på mer tillbehör:
Potatis, grillat bröd, citronklyftor & sallat

Betyg
5 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
45 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept