Het kryddgrillad fläskfilé med beamajo, grillade färskpotatisar och ugnsrostad tomatkompott
Ett riktigt smarrigt recept där det mesta tillagas i ugnen. Saftigt kryddigt kött, sötsyrlig tomatkompott och en krämig enkel version av bearnaisesås! I glaset väljer vi en spanjor med fruktig tillika kryddig smak och integrerade tanniner. Vinets härliga frukt balanserar chilihettan i kryddningen och den lilla sötman i tomatkompotten. Tanninerna mjuknar i kombination med köttet och den krämiga såsen.





Ingredienser
Kryddgrillad fläskfilé
700 g fläskfilé
400 g kokta färskpotatisar
2 tsk chiliflakes
2 tsk paprikapulver
2 tsk mortlade fänkålsfrön
salt och olja
Beamajo
reduktion
1 schalottenlök
3 msk vitvinsvinäger
3 msk vatten
dragon- och persiljestjälkar
2 äggulor
1/2 msk dijonsenap
3 dl olja med neutral smak
salt
2 msk finhackad dragon
1 msk finhackad persilja
Grillad tomatkompott
250 g cocktailtomater
½ gul lök
1 tsk honung
6 timjankvistar
olivolja och salt
Gör så här
1. Börja med reduktionen till beamajon: Skala och finhacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans med vinäger och vatten. Lägg också i stjälkarna från dragonen och persiljan. Koka ner vätskan tills ca 2 msk återstår. Sila reduktionen och låt den svalna.
2. Lägg äggulor, dijonsenap, reduktionen och en rejäl nypa salt i en matberedare.
3. Starta matberedaren och tillsätt oljan sakta under mixning till en fin majonnäs. Smaka av med salt och blanda sedan ner örterna.
4. Dela cocktailtomaterna i 4 och lägg de i en gjutjärnspanna, gjutjärnsform eller i en ugnsfast form som får plats i ugnen.
5. Hacka och lägg i löken och blanda sedan alltsammans med honung, timjan, olivolja och salt.
6. Putsa fläskfilén. Blanda samman kryddorna. Salta och peppra köttet och vänd det sedan i kryddblandningen. Ringla därefter lite olja på köttet.
7. Vänd potatisarna i lite olja och salt.
8. Sätt ugnen på grill på 130 °C.
9. Ställ tomaterna i ugnen och låt dem grilla i ca 20 minuter.
10. Stek fläskfilén runt om på hög värme, till fin stekt yta. Lägg filén i en ugnsform och låt den steka klart i ugnen i ca 20-30 minuter tills kärntemperaturen är ca 68 °C.
11. Lyft därefter av den och låt den vila några minuter före servering.
12. Ugnsbaka under tiden potatisarna ca 5 minuter så att de får en fin yta.
13. Servera fläskfilén med de goda tomaterna, potatisen och beamajon.