Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Hjortfilé med jordärtskockstomp och svampsås

Hjortfilé med jordärtskockstomp och svampsås som vi serverar med brysselkål och grönkål blir en underbar helgmiddag. I glaset väljer vi ett smakrikt vin med fin fruktighet och lite tanniner som möter upp köttets struktur.

Ingredienser

500 g hjortfilé
1 tsk svartpeppar
1 tsk rosépeppar
1 tsk enbär
2 msk smör
300 g potatis
500 g jordärtskockor
25 g smör
2 msk crème fraiche
300 g brysselkål
200 g grönkål
200 g färsk svamp (gärna olika sorter)
2 schalottenlökar
1 1/2 msk vetemjöl
2 msk smör
3 dl grädde
1 dl vatten
1 msk kalvfond
1/2 tsk soja
Svartpeppar

Gör så här

1. Sätt ugnen på 125°C.

2. Mortla pepparkornen och enbären.

3. Bryn hjortfilén runt om.

4. Strö över salt och pepparblandningen. Lägg över i en ugnsfast form.

5. Ställ in i ugnen. Köttet är färdigt när innertemperaturen är 60°C.

6. Låt sedan stå minst 15 minuter under folie.

7. Koka potatis och jordärtskockor i saltat vatten tills de är mjuka. Häll av kokvattnet.

8. Stöt grovt och blanda i smör och créme fraiche. Smaka av med salt.

9. Ansa brysselkålen och dela på mitten.

10. Blanda med olja, salt och peppar. Fördela ut på en ugnsplåt och ställ in i ugnen ca 10 minuter.

11. Ansa under tiden grönkålen och dela i mindre bitar. Blanda med lite olja. Ta ut brysselkålen ur ugnen och blanda ner grönkålen. Sätt in i ugnen i ytterligare ca 5 minuter.

12. Finhacka schalottenlöken.

13. Dela ev. svampen i mindre bitar.

Fräs lök och svamp i smör i en kastrull. Strö över vetemjöl och rör runt.[/step]

14. Häll på grädde, vatten och kalvfond. Koka upp och låt sedan sjuda ca 5 minuter. Smaka av med soja och peppar. Är såsen för tjock kan du spä med lite mer vatten.

15. Servera hjortfilén i skivor tillsammans med jordärtskocksstomp, svampsås, brysselkål och grönkål.

Recept: Sanna Ohlander
Foto: Torbjörn Lagerwall
Betyg
12 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
50 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept