Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Högrevsgryta med svampströssel

En mustig gryta med höstens allra godaste smaker - svamp, högrev och rotgrönsaker i en ljuvlig kombination. Servera den värmande grytan till ett glas fruktigt rött där grytans djupa smaker balanseras av vinets robusta struktur och inslag av mörka bär.

Vintips till receptet
129 kr

Ingredienser

1 kg högrev
150 g rökt sidfläsk
4 morötter
200 g rotselleri
1 gul lök
Smör till stekning
2 1/2 dl rött vin
1 liter vatten + 3 msk koncentrerad ox- eller viltfond
3 lagerblad
2 tsk torkad timjan
50 g mesost
1 dl crème fraiche
2 msk maizena
1 msk såskulör (kan uteslutas)
Salt och nymald svartpeppar efter smak

Svampströssel
200 g färsk svamp, t ex kantareller, taggsvamp eller Karl-Johan
½ dl finriven parmesan
2-3 repade timjanskvistar

Till servering
Potatispuré, gryn eller ris
Rustikt bröd

1. Putsa köttet och skär det i grova bitar. Tärna fläsket.

2. Skala och skär rotfrukterna i och löken i grova bitar.

3. Bryn först köttet tillsammans med fläsket i smör i omgångar och lägg över i en stor gryta.

4. Bryn rotfrukter och lök och lägg åt sidan.

5. Tillsätt vinet i grytan och låt det koka ihop i 5 minuter.

6. Häll i buljongen, lagerbladen och timjan och låt grytan sjuda ca 40 minuter utan lock.

7. Lägg i grönsakerna och låt det sjuda ytterligare ca 20 minuter tills köttet är mört.

8. Skär under tiden svampen i grova bitar. Stek ur vätskan i en torr panna om du plockat själv. Tillsätt en klick smör och stek dem långsamt på medellåg värme ca 10 minuter. Salta, peppra och håll varmt.

9. Grovriv mesosten och tillsätt den samt crème fraiche i grytan och låt det smälta. Smaka av med salt och peppar.

10. Rör ut maizenan med lite kallt vatten och red grytan till önskad konsistens.

11. Tillsätt parmesanosten till svampen tillsammans med timjan.

12. Bjud svampströsslet till grytan samt ditt val av potatispuré, gryn eller ris samt ett gott bröd.

Recept: Liselotte Forslin
Foto: Ulrika Ekblom
Betyg
14 röster
Vad tycker du?
Portioner
6 st
Tillagningstid
1 tim 30 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Fransk finess i fin flaska
Nytt klassiskt franskt rosé i beställningssortimentet: "Överraskande rosé med mycket smak"

LÄS MER