Lunadoro Pagliareto Vino Nobile di Montepulciano
219 kr
Flerfaldigt prisbelönt vin som serverades till huvudrätten på Nobelmiddagen 2019.
En mustig gryta med höstens allra godaste smaker - svamp, högrev och rotgrönsaker i en ljuvlig kombination. Servera den värmande grytan till ett glas kryddigt rött där grytans djupa smaker balanseras av vinets robusta struktur och inslag av mörka bär.
1 kg högrev
150 g rökt sidfläsk
4 morötter
200 g rotselleri
1 gul lök
Smör till stekning
2 1/2 dl rött vin
1 liter vatten + 3 msk koncentrerad ox- eller viltfond
3 lagerblad
2 tsk torkad timjan
50 g mesost
1 dl crème fraiche
2 msk maizena
1 msk såskulör (kan uteslutas)
Salt och nymald svartpeppar efter smak
Svampströssel
200 g färsk svamp, t ex kantareller, taggsvamp eller Karl-Johan
½ dl finriven parmesan
2-3 repade timjanskvistar
Till servering
Potatispuré, gryn eller ris
Rustikt bröd
1. Putsa köttet och skär det i grova bitar. Tärna fläsket.
2. Skala och skär rotfrukterna i och löken i grova bitar.
3. Bryn först köttet tillsammans med fläsket i smör i omgångar och lägg över i en stor gryta.
4. Bryn rotfrukter och lök och lägg åt sidan.
5. Tillsätt vinet i grytan och låt det koka ihop i 5 minuter.
6. Häll i buljongen, lagerbladen och timjan och låt grytan sjuda ca 40 minuter utan lock.
7. Lägg i grönsakerna och låt det sjuda ytterligare ca 20 minuter tills köttet är mört.
8. Skär under tiden svampen i grova bitar. Stek ur vätskan i en torr panna om du plockat själv. Tillsätt en klick smör och stek dem långsamt på medellåg värme ca 10 minuter. Salta, peppra och håll varmt.
9. Grovriv mesosten och tillsätt den samt crème fraiche i grytan och låt det smälta. Smaka av med salt och peppar.
10. Rör ut maizenan med lite kallt vatten och red grytan till önskad konsistens.
11. Tillsätt parmesanosten till svampen tillsammans med timjan.
12. Bjud svampströsslet till grytan samt ditt val av potatispuré, gryn eller ris samt ett gott bröd.
219 kr
Flerfaldigt prisbelönt vin som serverades till huvudrätten på Nobelmiddagen 2019.
Värm dig med en god gryta - här tipsar vi om trevliga vin- och matmatchningar.