Viva Valentina Organic Sangiovese
109 kr
Romantik i flaska från älskade Italien! Prisad sangiovese ❤️
En härligt mustig gryta som värmer i höst, servera gärna med en len potatispuré med riven, lagrad ost i. Till denna mustiga gryta rekommenderar vi ett härligt lyxigt och fruktigt rött vin. Med fin frukt och trevliga fattoner och inslag av björnbär och plommon gifter sig vinet med grytans viltsmak.
1 kg gryt bitar av hjort
smör till stekning
1 msk torkad timjan
10 torkade enbär
1 gul lök
1 palsternacka
500 g butternut squashpumpa
150 g färsk svamp (t ex karljohan-svamp, kantareller, champinjoner eller shiitake)
2 msk tomatpuré
3 dl rött vin
4 dl vatten + 2 msk koncentrerad kantarellfond
2 lagerblad
½ kruka färsk hackad timjan
3 msk messmör
1 1/2 dl crème fraiche
ev. 2-3 msk potatismjöl + lite kallt vatten
salt, nymald svartpeppar
Topping
2 svenska äpplen
1 msk smör
flingsalt
2 msk lingon
några kvistar färsk timjan
Till servering
potatispuré med lagrad ost
Potatispuré med lagrad ost
1 kg mjölig potatis
3 dl mjölk
25 g smör
2 dl riven lagrad ost, t ex Prästost
1 krm riven muskotnöt
salt och nymald vitpeppar
1. Bryn köttbitarna i omgångar i lite smör.
2. Salta och peppra mellan varven och strö över torkad timjan och enbär.
3. Lägg över i en stor gryta.
4. Skala lök, pumpa och palsternacka.
5. Klyfta löken, skär pumpan i 2 x 2 cm stora tärningar och skär palsternackan i grova skivor.
6. Hetta upp lite mer smör och bryn först pumpan så den får lite färg. Lägg över i grytan.
7. Bryn sedan palsternackan och lägg den i grytan.
8. Skär svampen i bitar och lägg i den i pannan tillsammans med lite mer smör (har du plockat svampen själv så fräs ur vätskan i en torr panna först).
9. Stek ca 5 minuter på medelvärme. Lägg sedan över det i grytan (spara gärna några svampar till dekoration).
10. Blanda i tomatpuré och låt det fräsa ihop med kött och grönsaker någon minut under omrörning.
11. Häll i vin, vatten och fond samt lagerblad och timjan.
12. Låt grytan sjuda under lock i cirka 1- 1 1/2 timme tills köttet är mört.
13. Rör i crème fraiche och messmör och låt det koka ihop ett par minuter.
14. Red eventuellt av med lite potatismjöl utrört i kallt vatten till önskad konsistens.
15. Smaka av med salt och peppar.
16. Klyfta äpplen och bryn det tillsammans med timjanskvistarna mycket hastigt. Strö på lite flingsalt.
17. Toppa grytan med äpple, timjan och gärna några lingon och svampar. Servera med potatispuré.
18. Skala och skär potatisen i grova bitar.
19. Koka dem mjuka och häll av dem i en sil.
20. Hetta upp mjölk och smör.
21. Lägg potatisen i en matberedare och mixa med den varma mjölkblandningen eller lägg tillbaka den i kastrullen och mixa den slät med mjölkblandningen med hjälp av en stavmixer.
22. Rör i osten.
23. Smaka av med muskot, salt och vitpeppar.
109 kr
Romantik i flaska från älskade Italien! Prisad sangiovese ❤️
Värm dig med en god gryta!