Hummersallad med äpple, stjälkselleri och aioli
Det är ingen hemlighet att mousserande vin går väldigt fint ihop med skaldjur, men den klockrenaste kombinationen måste ändå vara crémant tillsammans med hummer. Mineraliteten vi hittar i vinet återfinns i hummerns kött. Vinets friska syra knyter ihop säcken med citronjuicen och äpplet. En klanderfri högtidsförrätt!
Ingredienser
2 humrar
1/2 äpple
40 g stjälkselleri
30 g bladspenat
1/2 msk pressad citronjuice
1/2 msk olivolja
salt
aioli (räcker till fler men är svår att göra mindre av)
1 klyfta vitlök
1 tsk pressad citronjuice
1 tsk dijonsenap
2 äggulor
¾ dl olivolja
¾ dl olja med neutral smak
salt
Till servering;
1 bit baguette eller annat gott bröd
Gör så här
1. Riv eller pressa vitlöksklyftan till aiolin och lägg den i en bunke tillsammans med äggula, citronjuice och en nypa salt.
2. Tillsätt oljan sakta under stunder vispning till en fin och krämig aioli.
3. Smaka av om mer salt behövs.
Tips!
4. Känns aiolin tunn så tillsätt mer olja och känns den aningens för tjock så späd med ett par droppar vatten.
5. Skala hummern och skär den i bitar.
6. Fintärna äpplet och skiva stjälksellerin.
7. Blanda äpple, stjälkselleri och spenat med citronjuicen och olivoljan.
8. Smaka av med salt.
Servering.
9. Lägg upp salladen på 4 assietter eller små skålar. Toppa med hummern, lite aioli och servera med en bit god baguette.