Selvarossa Riserva
179 kr
Begränsad nyhet med kraftfull smak från handplockade druvor. Endast 300 flaskor kvar!
Lammet blir mycket smakrikt då det fylls med salsicca och smaksätts med fänkål. Servera lammsteken med gratäng, balsamicosky och ett glas kryddigt och fyllig rödvin. Ett fylligare vin passar utmärkt för att möta lammets och fänkålens smakrika karaktär.
1 1/2 kg lammstek, urbenad
2 st salsicciakorvar med fänkål, 200 g
1 ekologisk citron
1 1/2 dl hackad bladpersilja
Smör eller olja till stekning
2 msk fänkålsfrön
1 msk flingsalt och 2 tsk nymald svartpeppar
Balsamicosky
2 1/2 dl balsamico
1 msk koncentrerad oxfond
4 dl vatten
2 msk råsocker
ca ½-1 dl silad sky från köttet
2 msk potatismjöl + ½ dl kallt vatten
2-3 msk smör
Salt och nymald svartpeppar
Rotfruktsgratäng
500 g mjölig potatis
500 g rotfrukter, t ex morot och palsternacka
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 ½ dl + ½ dl riven parmesan
2 tsk torkad timjan
1 1/2 tsk salt och nymalen svartpeppar
Topping
1/2 dl panko
1/2 dl hackad bladpersilja
3 msk smör
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala potatisen och rotfrukterna och skär dem i tunna skivor, gärna med mandolin.
3. Skiva löken och varva allt i en smord ugnsform. Salta och peppra och strö timjan mellan lagren.
4. Riv vitlöken.
5. Hetta upp grädde och mjölk och rör i 1 ½ dl av parmesanosten samt saltet och rejält med peppar.
6. Häll blandningen över rotfrukterna och potatisen i formen.
7. Grädda ca 25 minuter i mitten av ugnen.
8. Blanda ingredienserna till toppingen med den resterande rivna parmesanen och lägg på det tillsammans med klickar av smöret de sista 10 minuterna. Gratängen kan hållas varm under folie medan du gör lammsteken.
9. Mortla fänkålsfröna lätt och blanda med flingsalt och nymald peppar.
10. Fläk ut och klappa in lammsteken med kryddblandningen på både på insidan och utsidan. Är köttet för tjockt och litet kan man lägga ut det och skära ett horisontellt snitt åt vardera håll längs från mitten och ut mot ändarna men inte helt igenom och sedan fläka ut så du får en längre stek att rulla ihop.
11. Gröp ur innehållet ur korvarna med en sked.
12. Smula eller skär det smått och stek det knaprigt i sitt eget fett.
13. Bred ut det över köttet. Riv över citronskal, strö på persilja och rulla ihop steken tajt.
14. Knyt ett steksnöre om så den håller ihop.
15. Hetta upp lite smör eller olja och bryn steken runtom så den får lite färg.
16. Lägg den i en ugnsform och låt gå klart i ugnen till en innertemperatur av ca 68-70 grader.
17. Låt steken vila 15 minuter innan du skär upp den och serverar med rotfruktsgratängen och balsamicoskyn.
18. Häll alla ingredienser till balsamicoskyn i en vid kastrull och låt det koka ihop till hälften.
19. Rör ut potatismjölet i vattnet och vispa i det och låt skyn få ett hastigt uppkok så att den blir simmig.
20. Vispa i smöret. Smaka av med salt och peppar.
179 kr
Begränsad nyhet med kraftfull smak från handplockade druvor. Endast 300 flaskor kvar!
Lammracks till påsk är en trevlig tradition! Till vårens högtid rekommenderar vi denna variant serverad med blomkålscrème och sparris.
En förrätt som slår det mesta - Inled påskmiddagen med ljuvlig vit sparris och smörig citronsås!