Kräftskiva på en plåt med kantareller, dillpesto och rostade hasselnötter
Perfekta rätten för dig som vill ha en mer vinvänlig rätt på kräftskivan och för dig som älskar kräftskiva men ogillar pillet. Magisk blandning av kräftor, kantareller, pumpa, dill och nötter! I glaset rekommenderar vi en fruktig riesling med aromatiska toner som gifter sig med umamismaken från kantarell, kräftor och dill!
Ingredienser
1 butternut pumpa
600g rödkål
1,5 dl hasselnötter
en rejäl bunt färsk dill
1 klyfta vitlök
50 g Västerbottensost
200 g kantareller
200g kräftstjärtar
Rapsolja, salt, peppar
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader. Dela och kärna ur pumpa och dela den sen i mindre bitar. (ja skalet ska vara kvar)
2. Dela rödkål i mindre klyftor och lägg på en plåt med bakplåtspapper ihop med pumpan.
3. Ringla på olja och rosta i ugn ca 20 minuter.
Dill- och hasselnötspesto
4. Rosta hasselnötterna i en torr panna
5. Mixa sen 0,5dl av nötterna med dill (spara några kvistar till garnering) vitlök och 1dl olja.
6. Riv hälften av osten fint och blanda ner i peston och smaka av med salt och peppar. Späd eventuellt med lite vatten.
Kantarellerna
7. Dela kantareller, lägg i en torr panna och låt vätskan ångas av på medelvärme.
8. När vätskan är borta, tillsätt lite olja, salt och peppar och fräs tills de får lite färg.
Servering
9. Ta ut plåten ur ugnen, strö över kantareller, avrunna kräftstjärtar, resten av hasselnötterna och osten, som gärna kan hyvlas över.
10. Ringla på dillpesto lägg på några dillkvistar och servera direkt från plåten. Gärna med ett gott bröd att doppa i dillpeston om det blir något över!