Lammracks med blomkålscrème, råstekt sparris och vårsallad
Lammracks till påsk är en trevlig tradition! Till vårens högtid rekommenderar vi denna variant serverad med blomkålscrème och sparris. Vinvalet till den här vackra anrättningen blir ett kryddigt och fruktigt rött.
Ingredienser
Lammracks
700 g lammracks
200 g sparris
salt, svartpeppar
olivolja
smör
rosmarin
Blomkålscreme
350 g blomkål (utan blast)
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
Salt
Sötsyrlig vårsallad
40 g småbladig sallad
8 rädisor
100 g sparris
4 salladslökar alt 2 färsklökar
1 msk äppelcidervinäger
1 msk honung
salt
Gör så här
Blomkålscrème
1. Skär blomkålen i bitar om 1-2 cm och lägg den i en kastrull tillsammans med mjölken och grädden.
2. Koka upp och låt därefter sjuda sakta i minst 30 minuter, tills den är helt genommjuk.
3. Mixa blomkålscrèmen helt slät.
4. Om den känns aningens lös så lägg den gärna i en ny kastrull och låt den puttra sakta under omrörning. Smaka av med salt.
Lammracks
5. Salta och peppra lammet.
6. Värm ugnen till 150ºC och en stekpanna till högsta temperatur.
7. Bryn lammet i olivolja, smör och en rosmarinkvist i cirka 2-3 minuter på varje sida till fin färg.
8. Ugnsbaka sedan lammet ca 10 minuter tills kärntemperaturen är 50ºC.
9. Tag ut köttet och låt det vila några minuter på en skärbräda tills innertemperaturen visar ca 55ºC.
10. Tranchera köttet precis före servering.
Sparris
11. Ansa under tiden sparrisen och stek den i olivolja på högsta temperatur 3-4 minuter. Smaka av med salt.
Vårsallad
12. Hyvla eller skiva rädisor, sparris och salladslök supertunt.
13. Blanda äppelcidervinäger och honungen med en nypa salt.
14. Marinera grönsakerna i vinägerblandningen några minuter.
15. Blanda ner salladsbladen precis före servering och lyft upp dem från marinaden.
16. Servera lammet med blomkålscrèmen, den råstekta sparrisen och vårsalladen.