Lammrostbiff med citrusrostad blomkål och rödbetshummus
En rustik rätt med fräscha tillbehör. Lamm är som bekant bästa kompis med vitlök - vilket vi hittar i både hummusen och blomkålen. Till den goda rätten serverar vi ett rustikt vin med inslag av mörka bär och fat. Vinets fruktiga toner går väl ihop med den lilla sötman vi hittar i rödbetan!
Ingredienser
600 g lammrostbiff
salt, svartpeppar, olivolja och rosmarin
Blomkål
600 g blomkål utan blast
1 citron
1 vitlöksklyfta
1/2 dl hackad persilja
1 dl olivolja
salt
Rödbetshummus
200 g kokta kikärter
125 g kokta rödbetor
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 ½ msk tahini
1 ½ msk pressad citronjuice
salt
Till servering;
ca 50 g ruccola
Gör så här
Rödbetshummus
1. Hacka vitlöken.
2. Lägg ingredienserna till rödbetshummusen i en matberedare och mixa till en grynig röra.
3. Smaka av med salt.
Blomkål
4. Finriv det yttersta skalet av citronen och hacka vitlöken.
5. Mixa samman citron och vitlöken med persiljan med olivoljan.
6. Skär blomkålen i 4 stora bitar och lägg på en ugnsplåt.
7. Salta och ringla över citron- och vitlöksoljan.
Lammrostbiff
8. Värm ugnen till 175ºC.
9. Salta och peppra lammet och värm en stekpanna till högsta temperatur.
10. Bryn lammet i olja och en kvist rosmarin i ca 5 minuter tills köttet fått en fin färg.
11. Lägg lammet på ugnsplåten med blomkålen och ugnsbaka ca 10 minuter tills lammets kärntemperatur är ca 48ºC. Ta då ut lammet och låt det vila på en skärbräda i ca 10 minuter och låt blomkålen ugnsbakas vidare under tiden.
Servering
12. Skiva upp lammet och servera det med blomkålen, hummusen och lite ruccola.