Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Lammytterfilé med potatispuré, krämig och syrad kålrabbi

Ett riktigt smakfullt recept där len potatispuré får möta saftig lammytterfilé samt krämig och syrlig kålrabbi i perfekt harmoni. Till lammet serverar vi ett smakrikt och fruktigt vin med viss friskhet och strävhet. Strävheten mjukas upp av lammköttets struktur och syran i vinet möter upp den syrade kålrabbin.

Vintips till receptet
139 kr

Ingredienser

600 g putsad lammytterfilé
salt, svartpeppar och olivolja

Potatispuré
600 g mjölig potatis
2 dl mjölk
40 g smör
salt

Krämig och syrad kålrabbi
1  kålrabbi på ca 500 g (ca 400 g skalad)
2 dl vispgrädde
130 g kålrabbi (ca 100 g skalad)
1 1/2 msk äppelcidervinäger
1 msk honung
salt och dill

Gör så här

1. Skala potatisen och koka den mjuk i osaltat vatten och häll därefter genast av vattnet. Koka under tiden upp mjölk och smör i en kastrull.

2. Pressa potatisen i en potatispress direkt när den är nykokt. Tillsätt smör-mjölken och vispa snabbt ihop till en slät puré. Smaka av med salt.

3. Skala kålrabbin och skär bort den nedersta cm. Tärna ca 300 g i 1 centimeters bitar. Skiva eller hyvla resterande 100 g.

4. Koka upp grädden i en kastrull. Lägg ner den tärnade kålrabbin och koka ca 5 minuter tills den mjuknat. Smaka av med salt. (kokar grädden ner för mycket så späd med några droppar mjölk).

5. Blanda vinäger och honung med en nypa salt och blanda ner den hyvlade kålrabbin. Låt den marinera minst 3 minuter och häll bort marinaden före servering.

6. Salta och peppra lammytterfilén. Värm en stekpanna till högsta temperatur och stek den ca 3-4 minuter på varje sida tills den fått fin brynt färg och kärntemperaturen är ca 45 C. Låt den vila ett par minuter före tranchering (då vilar köttet upp till en kärntemperatur på ca 52 C). Har du har en tjockare lammytterfilé så ugnsbaka ett par minuter på 150 C.

7. Lägg på den krämiga och syrade kålrabbin på 4 tallrikar. Tranchera lammet och lägg det på tallrikarna. Toppa den syrliga kålrabbin med små dillkvistar. Servera den fina lammrätten med potatispurén.

Recept: Mattias Larsson
Betyg
5 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
50 min

Vintips till maten

Maison Robert Olivier

Maison Robert Olivier

139 kr

Rött biodynamiskt naturvin som producerat med omsorg! Vinet har en blåfruktig smak och är gjort på...

KÖP

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.