Gran Castillo Rocio Tempranillo Organic
239 kr
Fyllig, generös och kryddig rödvinsbox gjord på 100% tempranillo
Ett riktigt smakfullt recept där len potatispuré får möta saftig lammytterfilé samt krämig och syrlig kålrabbi i perfekt harmoni. Till lammet serverar vi ett generöst rött.
600 g putsad lammytterfilé
salt, svartpeppar och olivolja
Potatispuré
600 g mjölig potatis
2 dl mjölk
40 g smör
salt
Krämig och syrad kålrabbi
1 kålrabbi på ca 500 g (ca 400 g skalad)
2 dl vispgrädde
130 g kålrabbi (ca 100 g skalad)
1 1/2 msk äppelcidervinäger
1 msk honung
salt och dill
1. Skala potatisen och koka den mjuk i osaltat vatten och häll därefter genast av vattnet. Koka under tiden upp mjölk och smör i en kastrull.
2. Pressa potatisen i en potatispress direkt när den är nykokt. Tillsätt smör-mjölken och vispa snabbt ihop till en slät puré. Smaka av med salt.
3. Skala kålrabbin och skär bort den nedersta cm. Tärna ca 300 g i 1 centimeters bitar. Skiva eller hyvla resterande 100 g.
4. Koka upp grädden i en kastrull. Lägg ner den tärnade kålrabbin och koka ca 5 minuter tills den mjuknat. Smaka av med salt. (kokar grädden ner för mycket så späd med några droppar mjölk).
5. Blanda vinäger och honung med en nypa salt och blanda ner den hyvlade kålrabbin. Låt den marinera minst 3 minuter och häll bort marinaden före servering.
6. Salta och peppra lammytterfilén. Värm en stekpanna till högsta temperatur och stek den ca 3-4 minuter på varje sida tills den fått fin brynt färg och kärntemperaturen är ca 45 C. Låt den vila ett par minuter före tranchering (då vilar köttet upp till en kärntemperatur på ca 52 C). Har du har en tjockare lammytterfilé så ugnsbaka ett par minuter på 150 C.
7. Lägg på den krämiga och syrade kålrabbin på 4 tallrikar. Tranchera lammet och lägg det på tallrikarna. Toppa den syrliga kålrabbin med små dillkvistar. Servera den fina lammrätten med potatispurén.
239 kr
Fyllig, generös och kryddig rödvinsbox gjord på 100% tempranillo
Jordärtskocka på tre vis lyfter den här lammrätten till fantastiska nivåer!
Lammstek unnar man sig alldeles för sällan, men när det väl sker, så ska det gärna serveras en potatisgratäng till!