Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Lammytterfilé med medelhavgrönsaker, rösti och vitlökssky

Citron, rosmarin, timjan och vitlök är lammets bästa vänner i den här underbart goda rätten med medelhavskänsla, som passar utmärkt till påsk! Börja göra vitlökssmöret, det kan du göra en dag i förväg, sen röstin, grönsakerna och till sist köttet och skyn. Lammkött är ett kött som är ganska milt till smaken, och matchas därför perfekt med en mjuk pinot noir med kryddiga inslag som möter rättens tillbehör och krydda utmärkt.

Vintips till receptet
141 kr

Ingredienser

Lammytterfilé
1, 2 kg lammytterfilé
½ kruka rosmarin
½ kruka timjan
1 citron, rivet skal
smör till stekning
2 tsk flingsalt och nymald svartpeppar 

Vitlökssky
4 klyftor vitlök
3 msk smör
2 rosmarinkvistar
2 dl rött vin
3 dl vatten + 2 msk koncentrerad kalvfond
1 nypa socker
flingsalt och nymald svartpeppar
2 msk kallt smör
1-2 msk maizena eller potatismjöl + 1/2 dl vatten

Rösti
1 kg fast potatis
smör till stekning
2 tsk salt

Rostade medelhavsgrönsaker
1 zucchini
1 aubergine
2 paprikor
2 rödlökar
150 g sugar snaps eller gröna bönor
olivolja
1/2 kruka rosmarin
flingsalt och nymald svartpeppar

Rostat vitlökssmör
1 hel vitlök
½ kruka timjan
200 g rumsvarmt smör
1 tsk flingsalt

Rostat vitlökssmör

1. Sätt ugnen på 200°. Linda in vitlöken i folie och låt den rostas i ugnen ca 30 minuter tills den är helt mjuk inuti. Ta bort folien och låt den svalna helt.

2. Hacka timjan under tiden. Skär bort toppen på vitlöken och kläm ut innehållet i en skål. Mosa ihop med smör och salt. Låt stå i rumstemperatur tills det ska ätas. Serveras rumsvarmt och mjukt.

Rostade medelhavsgrönsaker

3. Sätt ugnen på 225 grader. Skär alla grönsaker utom sugar snapsen eller bönorna i grova bitar och lägg på en plåt.

4. Hacka rosmarinen. Ringla över lite olivolja och blanda runt tillsammans med rosmarinen. Salta och peppra ordentligt.

5. Rosta grönsakerna cirka 20-25 minuter tills de får färg. Håll varmt.

Rösti

6. Skala och riv potatisen grovt. Pressa ur så mycket vätska du kan genom en sil eller lägg det i en ren handduk och pressa ur vätskan med händerna.

7. Blanda det med salt. Hetta upp en generös klick smör och stek sedan plättar på medelvärme, ca 3-4 minuter på var sida.

Lammytterfilé

8. Sätt ugnen på 125°. Ta fram köttet i god tid, cirka en timme innan tillagning. Putsa bort eventuella hinnor med en vass kniv. Hacka och blanda rosmarin (spar ett par kvistar till skyn), timjan och rivet citronskal med saltet och klappa in köttet med det.

9. Hetta upp en stor klick smör och bryn det snabbt runtom så det får en fin yta. Ös med smöret och peppra väl. Diska inte pannan utan spar den till skyn.

10. Sätt in det i ugnen och låt det gå till en innertemperatur av 55 grader. Låt det vila 10 minuter innan du skär upp det i skivor.

Vitlökssky

11. Skala vitlöken och tryck till klyftorna med sidan av ett knivblad så de spricker lätt. Hetta upp oljan i samma panna som du stekte köttet, sänk till medelvärme och lägg i vitlöken och rosmarinkvistarna. Låt det få färg men se upp så det inte blir bränt.

12. Häll i vinet och låt det koka ner till hälften utan lock. Tillsätt vatten och fond och låt det koka ner ytterligare lite grann. Smaka av med socker, salt och peppar.

13. När du serverar hettar du upp skyn och blankar av med en smörklick. Red skyn med lite maizena eller potatismjöl utrört i vatten om du vill.

Betyg
2 röster
Vad tycker du?
Portioner
8 st
Tillagningstid
2 tim 30 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.