Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Långbakad fläsksida med rödvinskokta belugalinser

Här möts djupa smaker från rödvinskokta belugalinser med smakrika toner från det långbakade köttet. Till den här rätten passar ett fruktigt och kryddigt rött.

Vintips till receptet
269 kr

Ingredienser

600 g sidfläsk
1 tsk fänkål
1 msk salt
¼ tsk svartpeppar
300 g belugalinser
1 morot
2 stjälkar selleri
1 gul lök
2 msk olivolja
2 dl rött vin
2 krossade vitlöksklyftor
1,2 l buljong
2 lagerblad
2 kvistar timjan
1 litet huvud spetskål
1 fänkål
olivolja
salt

Gör så här

1. Värm ugnen till 120ºC och gnid in fläsksidan med salt, svartpeppar och fänkålsfrön. Lägg i en ugnsfast form med svålsidan upp.

2. Baka i ugnen ca 3h. Låt svalna under lätt press i minst 1 h. Gärna över natten.

3. Värm ugnen till 175ºC och klyfta spetskålen, låt en del av stammen vara kvar så håller den ihop. Ringla över olivolja och salt och peppar. Baka i ugn ca 20 min.

4. Hacka morot, lök och selleri och bryn i en tjockbottnad vid kastrull med olivolja. När löken börjar bli genomskinlig tillsätt linserna och fräs ytterligare någon minut.

5. Slå över vin och låt det koka in och tillsätt vitlöksklyftorna, lagerblad och timjan. Slå i hälften av buljongen och låt linserna puttra på svag värme i ca 20-30 min, späd med mer buljong allt eftersom.

6. Lyft ur örterna och smaka av med salt och peppar.

7. Hyvla fänkål tunt ner i isvatten.

8. Skär upp fläsket i portionsbitar och bryn runt om på medelvärme innan servering. Häll av vattnet från fänkålen och dessa med en skvätt olivolja och lite salt.

Recept: Gustav Lindström
Betyg
10 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
4 tim

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Topprankat vitt till Vivas favoritpasta
Krämig pasta & portugisisk fyndbox. Läs mer här:

LÄS MER