Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Mingeltallrik – 5 goda recept till minglet

Finns det något trevligare än bubbel och snittar? På Vivas mingeltallrik samlas fem olika snittar med smak av sälta, umami, syra och sötma - perfekta till ett glas fruktigt och frisk bubbel! Vinets frukt möter och balanserar salta ostar likväl som söta ingredienser som honung. Vinets friska syra harmoniserar med friska inslag som citron och lättar upp feta komponenter som tonfisk.

Vintips till receptet
79 kr

Ingredienser

Små hjärtsallatsblad med tonfisktartar med mango
2 små hjärtsalladshuvuden
180 g färsk tonfisk
100 g, ca 1/2 mango
1 chilifrukt
1 msk sesamolja
1 lime
1 tsk rosépeppar
2 msk hackad koriander
1/2 tsk flingsalt

Gratinerade minikrustader fyllda med ädelostkräm och fikon
Gör krämen i förväg och fyll minikrustaderna precis innan servering.

12 krustader
125 g ädelost
1/2 dl crème fraiche
1 färskt fikon
crema di balsamico
1 msk pinjekärnor (rosta hastigt i torr panna)

Crostini med lufttorkad skinka och parmesankräm
Salt, sött, syrligt och pepprigt finner du i de här goda snittarna.

12 skivor baguette, ca 1 cm tjocka
60 g lufttorkad skinka i tunna skivor, t ex parmaskinka

Parmesankräm
1 1/2 dl finriven parmesanost
100 g färskost
1 dl crème fraiche
1 tsk rivet citronskal
1 tsk honung

Till dekoration
1 liten näve rucola
1 tsk olivolja
nymald svartpeppar

Vitlök- och chilisstekta vannameiräkor
Det är gott med något varmt tilltugg till cavan. Nystekta vannameiräkor med lite hetta är toppen till.

24 frysta kokta vannameiräkor utan skal
1 liten vitlöksklyfta
1 chili
2 msk olivolja
3 msk finhackad koriander (fryst går bra)
1 tsk flingsalt

Crostini med chèvremousse och stekta äppelskivor
Len chèvremousse och stekta äpplen på crostini är en ”perfect match”. Gör gärna moussen dagen före.

12 sneda skivor baguette, ca 1 cm tjocka

Chèvremousse
170 g chèvre
100 g naturell färskost
2 gelatinblad eller agar agar
1/2 tsk torkad timjan

Till dekoration
1 liten näve rucola
1 litet äpple
1 tsk smör
flytande honung
3 msk hackade, rostade valnötter (rosta hastigt i torr panna)
12 små timjanskvistar

Små hjärtsallatsblad med tonfisktartar med mango

Gör så här

1. Ta bort 12 jämnstora blad från salladen, skölj och torka dem.

2. Skär tonfisken i knappt 1 cm stora kuber och lägg i en skål.

3. Tärna mangon i lika stora bitar och lägg i.

4. Dela, kärna ur och finhacka chilin och tillsätt den tillsammans med sesamolja och saften från limen.

5. Strö i rosépeppar, koriander och flingsalt och fördela tartaren i salladsbladen.

Gratinerade minikrustader fyllda med ädelostkräm och fikon 

Gör så här

6. Sätt ugnen på 220°. Värm krustaderna i ugnen ca 5 minuter så de får lite färg.

7. Mosa ädelosten med crème fraichen till en kräm och spritsa eller skeda i de avsvalnade krustaderna.

8. Skär fikonet i 12 klyftor och garnera med dem.

9. Droppa över lite crema di balsamico och strö på rostade pinjekärnor.

Crostini med lufttorkad skinka och parmesankräm 

Gör så här

10. Sätt ugnen på 220° och rosta brödskivorna ca 4-5 minuter.

11. Blanda alla ingredienser till parmesankrämen.

12. Fördela den på de avsvalnade brödskivorna.

13. Dela skinkskivorna på längden och lägg dem luftigt ovanpå.

14. Vänd rucolan i lite olivolja och toppa med den. Dra ett par varv med pepparkvarnen.

 

Vitlök- och chilisstekta vannameiräkor

Gör så här

15. Låt räkorna tina på hushållspapper.

16. Hacka vitlöken, dela, kärna ur och hacka chilin fint.

17. Häll olivoljan i en skål och blanda i det tillsammans med den hackade koriandern.

18. Vänd runt räkorna däri.

19. Hetta upp en panna och häll i räkorna med oljan.

20. Låt räkorna hastigt bli varma och salta.

21. Trä upp dem två och två på små cocktailpinnar.

Tips!

Det ser fint ut med stjärten kvar. Men är såklart lättare att äta utan om du vill ta bort den.

Crostini med chèvremousse och stekta äppelskivor

Gör så här

22. Sätt ugnen på 220° och rosta brödskivorna ca 4-5 minuter.

23. Ta bort skalet från chèvren och kör den tillsammans med färskosten i en matberedare. Lägg gelatinbladen i blöt i 5 minuter och smält dem sedan med lite av vattnet i en liten kastrull på låg värme.

24. Vispa i det i chèvrekrämen. Ställ kallt, gärna över natten eller ett par timmar.

25. Dela äpplet och skär det i tunna skivor och stek dem hastigt i smöret.

26. Fördela rucolan på bröden.

27. Skeda upp små ”ägg” av moussen med hjälp av två blöta skedar och lägg på bröden.

28. Fördela äppelklyftorna ovanpå, ringla över lite honung och garnera med valnötter och timjan.

Recept: Liselotte Forslin
Foto: Ulrika Ekblom
Betyg
17 röster
Vad tycker du?
Portioner
6 st
Tillagningstid
30 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.