Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Örtfylld lammstek med rödvinssås och ljummen spenatsallad

Lammstek är ett säkert kort i påsk. Här med krämig färskostfyllning med örter, fänkål och soltorkade tomater. Till lammsteken väljer vi en druvtypisk pinot noir med örtiga toner som går hand i hand med örterna som återfinns i rätten och där vinets syra balanserar lammköttet på ett ypperligt sätt.

Vintips till receptet
89 kr

Ingredienser

Lamm
ca 1 kg urbenad lammstek
1 kruka timjan (spar lite till dekoration)
1 näve färsk spenat (från spenaten till den ljumma salladen)
1 tsk fänkålsfrö
1 citron
6 soltorkade tomater i olja
200 g färskost, gärna med smak av örter och vitlök
Smör till stekning
2 tsk torkad timjan
Flingsalt och nymald svartpeppar

Rödvinssås
1 schalottenlök
2 lagerblad
3-4 timjankvistar
Smör till stekning
2 msk tomatpuré
5 dl rödvin
3 msk koncentrerad kalvfond
1 msk socker
1 1/2 dl sky från steken
1 msk potatismjöl utrört i lite kallt vatten
50 g smör
Salt och nymald svartpeppar samt ev lite socker

Ljummen spenatsallad
200 g färsk spenat (förutom ca 1 näve till steken)
1 knippe grön sparris, 250 g
200 g cocktailtomater
Olivolja till stekning
Flingsalt och nymald svartpeppar

Till servering
Valfri potatis, t ex rostad, puré eller potatiskaka

Gör så här

Stek:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Putsa och fläk upp köttet- Lägg det med insidan uppåt. Salta och peppra ordentligt.

3. Hacka timjan, spenat och soltorkade tomater och blanda med färskosten.

4. Mortla fänkålsfröna lätt och riv skalet från citronen och tillsätt till färskostblandningen.

5. Bred ut fyllningen över köttet.

6. Bind upp köttet tajt med steksnöre.

7. Bryn köttet runtom i lite smör i en stekpanna så det får vacker färg. Strö på torkad timjan och salta och peppra generöst. Diska inte pannan!

8. Häll i 1 1/2 dl vatten i stekpannan och vispa runt så allt det goda från steken släpper från botten. Låt det koka upp, sila och häll upp i en skål så länge.

9. Svep in köttet i aluminiumfolie och lägg det i en ugnsform. Stek i mitten av ugnen till 60-70 grader.

10. Låt köttet vila i ca 10 minuter innan du klipper bort steksnöret och skär upp det i tunna skivor. Garnera med resterande timjanskvistar. Ta tillvara på skyn i folien och använd i såsen.

Rödvinssås:

11. Skala och hacka schalottenlök.

12. Hetta upp smör i en vid kastrull och fräs det tillsammans med lagerbladet och timjan.

13. När löken börjar bli gyllene, lägg i tomatpurén och låt den fräsa med någon minut under omrörning.

14. Häll i vin, fond och socker. Låt sjuda utan lock cirka 25 minuter tills det reducerats till ca 2/3.

15. Sila bort löken och häll tillbaka såsen i kastrullen. Häll i skyn du gjorde från stekpannan samt skyn från köttet som finns kvar i folien eller formen.

16. Red såsen med potatismjöl utrört i lite vatten och låt det få ett snabbt uppkok.

17. Vispa i smöret. Smaka av med salt, peppar och ev lite socker. Ställ åt sidan med lock.

Ljummen spenatsallad:

18. Skär bort den nedersta torra delen på sparrisen och skär stjälkarna i ca 5 cm långa bitar.

19. Halvera körsbärstomaterna.

[step]Stek först sparrisen i olivolja i en stor panna ca 3 minuter. Blanda i tomaterna och låt steka ett par minuter. Vänd i spenaten och låt den mjukna hastigt. Salta och peppra och servera genast tillsammans med din favoritpotatis till!

 

Betyg
3 röster
Vad tycker du?
Portioner
6 st
Tillagningstid
1 tim 30 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.