Örtfylld lammstek med rödvinssås och ljummen spenatsallad
Lammstek är ett säkert kort i påsk. Här med krämig färskostfyllning med örter, fänkål och soltorkade tomater. Till lammsteken väljer vi ett fruktigt rött.







Ingredienser
Lamm
ca 1 kg urbenad lammstek
1 kruka timjan (spar lite till dekoration)
1 näve färsk spenat (från spenaten till den ljumma salladen)
1 tsk fänkålsfrö
1 citron
6 soltorkade tomater i olja
200 g färskost, gärna med smak av örter och vitlök
Smör till stekning
2 tsk torkad timjan
Flingsalt och nymald svartpeppar
Rödvinssås
1 schalottenlök
2 lagerblad
3-4 timjankvistar
Smör till stekning
2 msk tomatpuré
5 dl rödvin
3 msk koncentrerad kalvfond
1 msk socker
1 1/2 dl sky från steken
1 msk potatismjöl utrört i lite kallt vatten
50 g smör
Salt och nymald svartpeppar samt ev lite socker
Ljummen spenatsallad
200 g färsk spenat (förutom ca 1 näve till steken)
1 knippe grön sparris, 250 g
200 g cocktailtomater
Olivolja till stekning
Flingsalt och nymald svartpeppar
Till servering
Valfri potatis, t ex rostad, puré eller potatiskaka
Gör så här
Stek:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Putsa och fläk upp köttet- Lägg det med insidan uppåt. Salta och peppra ordentligt.
3. Hacka timjan, spenat och soltorkade tomater och blanda med färskosten.
4. Mortla fänkålsfröna lätt och riv skalet från citronen och tillsätt till färskostblandningen.
5. Bred ut fyllningen över köttet.
6. Bind upp köttet tajt med steksnöre.
7. Bryn köttet runtom i lite smör i en stekpanna så det får vacker färg. Strö på torkad timjan och salta och peppra generöst. Diska inte pannan!
8. Häll i 1 1/2 dl vatten i stekpannan och vispa runt så allt det goda från steken släpper från botten. Låt det koka upp, sila och häll upp i en skål så länge.
9. Svep in köttet i aluminiumfolie och lägg det i en ugnsform. Stek i mitten av ugnen till 60-70 grader.
10. Låt köttet vila i ca 10 minuter innan du klipper bort steksnöret och skär upp det i tunna skivor. Garnera med resterande timjanskvistar. Ta tillvara på skyn i folien och använd i såsen.
Rödvinssås:
11. Skala och hacka schalottenlök.
12. Hetta upp smör i en vid kastrull och fräs det tillsammans med lagerbladet och timjan.
13. När löken börjar bli gyllene, lägg i tomatpurén och låt den fräsa med någon minut under omrörning.
14. Häll i vin, fond och socker. Låt sjuda utan lock cirka 25 minuter tills det reducerats till ca 2/3.
15. Sila bort löken och häll tillbaka såsen i kastrullen. Häll i skyn du gjorde från stekpannan samt skyn från köttet som finns kvar i folien eller formen.
16. Red såsen med potatismjöl utrört i lite vatten och låt det få ett snabbt uppkok.
17. Vispa i smöret. Smaka av med salt, peppar och ev lite socker. Ställ åt sidan med lock.
Ljummen spenatsallad:
18. Skär bort den nedersta torra delen på sparrisen och skär stjälkarna i ca 5 cm långa bitar.
19. Halvera körsbärstomaterna.
[step]Stek först sparrisen i olivolja i en stor panna ca 3 minuter. Blanda i tomaterna och låt steka ett par minuter. Vänd i spenaten och låt den mjukna hastigt. Salta och peppra och servera genast tillsammans med din favoritpotatis till!