Örtkryddade lammfärsburgare med chèvre
Smakrika lammfärsburgare med örtig smak som toppas med chèvre är underbart gott i sällskap med ett glas kryddigt rödvin. Vill du dricka vitt vin rekommenderar ett vitt vin av druvan sauvignon blanc som är en riktig parhäst till chèvre!
Ingredienser
Burgare:
500 g lammfärs
2 vitlöksklyftor
0,75 tsk salt
2 krm peppar
0,5 dl vatten
0,5 tsk rosmarin
1 tsk timjan (torkad) eller 1-2 msk färsk hackad
ca 200 g chèvreost
Tillbehör:
4 hamburgerbröd
ca 800 g fast potatis
2 tomater, skivade
valfri sallad
rödlök, hackad eller skivad
Honung/senapsdressing:
1 msk olja (gärna mild olivolja)
0,5 msk vitvinsvinäger
1 msk senap
1 msk honung
Gör så här
Potatisen:
1. Värm upp ugnen till cirka 200˚ grader eller tänd grillen.
2. Skala/borsta potatisen och skär i klyftor. Blanda med lite olja och salt. Rosta i ugn i ca 30-40 min tills potatisen har fått fin färg.
3. Blanda ihop ingredienserna till dressingen.
4. Värm bröden eller rosta snittytan på bröden när 10 min återstår av potatisens ugnstid.
Burgare:
5. Blanda, vatten, pressad vitlök, salt, peppar, rosmarin och timjan i en skål. Blanda ordentligt med lammfärsen till en smidig smet.
6. Forma 4 stora burgare av färsen (som är ett par cm större i diameter än bröden då burgarna krymper i pannan).
7. Hetta upp en stekpanna och bryn hastigt i het panna någon minut på varje sida.
8. Fördela chèvreosten på burgarna och ställ dem högt i ugnen ca 5-7 min. Eller grilla lammfärsburgarna helt på grillen!
9. Låt var och en montera sin burgare med valfria tillbehör.
Recept och styling: Viva
Foto: Emma Mattsson