Saftig oxbringa med bakad spetskål
En ljuvlig rätt där ingredienserna verkligen får skina med sina rena smaker. Här hittar vi saftig oxbringa tillsammans med ugnsbakad och smakrik spetskål i en spännande smakkombination. I glaset väljer vi ett fruktigt rött vin med mjuk kropp som kan möta upp den lilla sötman vi får från bakad kål och passar det möra köttets struktur. Vinets syra möter upp det picklade senapsfröna.





Ingredienser
Tryckkokare
1 Kg rimmad oxbringa
2 Kg gul lök
1 morot
1 lagerblad
1 tsk timjan
10 st svartpepparkorn
Vatten
1 spetskål
4 msk olivolja
Salt
Svartpeppar
Färsk pepparrot
Dill
Gräslök
2 msk senapsfrö
0,5 dl ättika
1 dl socker
1 dl vatten
Gör så här
Spetskål
1. Värm ugnen till 200 °C varmluft.
2. Klyfta spetskålen 6-8 klyftor. Behåll stammen så att klyftorna håller ihop.
3. Ställ klyftorna på en plåt och ringla över rikligt med olivolja.
4. Salta och peppra.
5. Baka i ugnen i 40 minuter. Sänk värmen till 150 °C efter 10 minuter.
Oxbringa
6. Putsa oxbringan fri från senor, skölj under rinnande vatten.
7. Lägg oxbringan tillsammans med stora bitar morot och skalade halverade gul lökar.
8. Tillsätt lagerblad, timjan och svartpepparkorn.
9. Fyll på med kallt vatten så att det täcker.
10. Koka under tryck i 30 – 40 minuter.
11. Spola tryckkokaren under kallt vatten och låt köttet svalna lite i sitt spad innan du lyfter ur det.
Picklade senapsfrön
12. Koka upp vatten, ättika och socker.
13. Tillsätt senapsfrön och låt koka i ca 30 minuter.
14. Häll över i en glasbruk och låt svalna.
15. Förvara i kylskåp innan servering. Gärna över natten.
Servering
16. Skär köttet i rejäla bitar och servera med bakad kål, picklade senapsfrön, hackad dill och gräslök.
17. Riv över pepparrot och slå på lite av kokspadet över kål och kött.