Amicale Rosso Veneto Box
299 kr
"Sveriges bästa röda box i sin prisklass" - ett härligt komplex rödvin från Veneto.
En elegant varmrätt som vi skulle tro faller de flesta i smaken. En sammansättning med komplexa smaker där vi hittar syrligt, pepprigt, gräddigt och salt. Servera denna välkomponerade rätt tillsammans med ett fylligt och komplext rödvin. Vinets tanniner passar till oxfilémedaljongernas struktur och vinets fruktighet balanserar den lilla sötman grädden släpper ifrån sig till såsen. Vinets syra hittar den pigga syran från lingonen och skapar fin balans.
Oxfilémedaljonger
8 oxfilémedaljonger a ca 80 g
1/2 dl rårörda lingon
salt, svartpeppar, olivolja och smör
Potatispuré
600 g mjölig potatis
2 dl mjölk
40 g smör
salt
Cognacgräddsås
1/2 gul lök
1/2 vitlöksklyfta
1/2 palsternacka
1 dl vitt vin
1/2 dl + 1/4 dl cognac
2 dl kycklingbuljong
1 ½ dl vispgrädde
15 g smör
olivolja och salt
Honungstekt brysselkål
250 g brysselkål
smör, salt och honung
1. Skala potatisen och koka den mjuk i osaltat vatten och häll därefter genast av vattnet.
2. Koka under tiden upp mjölk och smör i en kastrull.
3. Pressa potatisen i en potatispress direkt när den är nykokt.
4. Tillsätt smör, mjölk och vispa snabbt ihop till en slät puré.
5. Smaka av med salt.
6. Skala och hacka, lök, vitlök och palsternacka.
7. Värm en kastrull med lite olivolja i botten och bryn grönsakerna i ett par minuter.
8. Häll i vinet och 1/2 dl cognac och låt det koka 2 minuter.
9. Häll därefter ner kycklingbuljong och grädde.
10. Koka såsen i 10-15 minuter och mixa den sedan slät tillsammans med smöret och 1/4 dl cognac.
11. Smaka av med salt.
12. Ansa brysselkålen och dela dom i kvartar.
13. Värm en stekpanna till medelhög temperatur och stek den i rejält med smör ca 4 minuter tills den är mjuk med ett lätt tuggmotstånd.
14. Tillsätt då honungen och stek vidare i 30 sekunder.
15. Smaka av med salt.
16. Salta och peppra oxfilén.
17. Värm en stekpanna till högsta temperatur.
18. Stek oxfilén i olivolja och smör, i ca 2 minuter på varje sida.
19. Lägg upp brysselkålen och potatispurén på 4 tallrikar. Lägg oxfilén ovanpå brysselkålen. Toppa med såsen och lingonen.
299 kr
"Sveriges bästa röda box i sin prisklass" - ett härligt komplex rödvin från Veneto.
Den perfekta varmrätten till de eleganta middagsbjudningarna. Rena och klassiska smaker i en rustik anrättning!
En riktigt lyxig och genomarbetad lördagsmiddag som lämnar gästerna imponerade och belåtna!