Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Oxfilé med honungsstekt brysselkål och lingon samt cognacsgräddsås och potatispuré

En elegant varmrätt som vi skulle tro faller de flesta i smaken. En sammansättning med komplexa smaker där vi hittar syrligt, pepprigt, gräddigt och salt. Servera denna välkomponerade rätt tillsammans med ett fruktigt och kryddigt rött.

Vintips till receptet
269 kr

Ingredienser

Oxfilémedaljonger
8 oxfilémedaljonger a ca 80 g
1/2 dl rårörda lingon
salt, svartpeppar, olivolja och smör

Potatispuré
600 g mjölig potatis
2 dl mjölk
40 g smör
salt

Cognacgräddsås
1/2 gul lök
1/2 vitlöksklyfta
1/2 palsternacka
1 dl vitt vin
1/2 dl + 1/4 dl cognac
2 dl kycklingbuljong
1 ½ dl vispgrädde
15 g smör
olivolja och salt

Honungstekt brysselkål
250 g brysselkål
smör, salt och honung

Gör så här

Potatispuré

1. Skala potatisen och koka den mjuk i osaltat vatten och häll därefter genast av vattnet.

2. Koka under tiden upp mjölk och smör i en kastrull.

3. Pressa potatisen i en potatispress direkt när den är nykokt.

4. Tillsätt smör, mjölk och vispa snabbt ihop till en slät puré.

5. Smaka av med salt.

Cognacsås

6. Skala och hacka, lök, vitlök och palsternacka.

7. Värm en kastrull med lite olivolja i botten och bryn grönsakerna i ett par minuter.

8. Häll i vinet och 1/2 dl cognac och låt det koka 2 minuter.

9. Häll därefter ner kycklingbuljong och grädde.

10. Koka såsen i 10-15 minuter och mixa den sedan slät tillsammans med smöret och 1/4 dl cognac.

11. Smaka av med salt.

Honungsstekt brysselkål

12. Ansa brysselkålen och dela dom i kvartar.

13. Värm en stekpanna till medelhög temperatur och stek den i rejält med smör ca 4 minuter tills den är mjuk med ett lätt tuggmotstånd.

14. Tillsätt då honungen och stek vidare i  30 sekunder.

15. Smaka av med salt.

Oxfilémedaljonger

16. Salta och peppra oxfilén.

17. Värm en stekpanna till högsta temperatur.

18. Stek oxfilén i olivolja och smör, i ca 2 minuter på varje sida.

Servering

19. Lägg upp brysselkålen och potatispurén på 4 tallrikar. Lägg oxfilén ovanpå brysselkålen. Toppa med såsen och lingonen.

Betyg
16 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
1 tim

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Fransk finess i fin flaska
Nytt klassiskt franskt rosé i beställningssortimentet: "Överraskande rosé med mycket smak"

LÄS MER