Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Oxfilé med honungsstekt brysselkål och lingon samt cognacsgräddsås och potatispuré

En elegant varmrätt som vi skulle tro faller de flesta i smaken. En sammansättning med komplexa smaker där vi hittar syrligt, pepprigt, gräddigt och salt. Servera denna välkomponerade rätt tillsammans med ett fylligt och rustikt rödvin. Vinets tanniner passar till oxfilémedaljongernas struktur och vinets fruktighet balanserar den lilla sötman grädden släpper ifrån sig till såsen. Vinets syra hittar den pigga syran från lingonen och skapar fin balans.

Vintips till receptet
119 kr

Ingredienser

Oxfilémedaljonger
8 oxfilémedaljonger a ca 80 g
1/2 dl rårörda lingon
salt, svartpeppar, olivolja och smör

Potatispuré
600 g mjölig potatis
2 dl mjölk
40 g smör
salt

Cognacgräddsås
1/2 gul lök
1/2 vitlöksklyfta
1/2 palsternacka
1 dl vitt vin
1/2 dl + 1/4 dl cognac
2 dl kycklingbuljong
1 ½ dl vispgrädde
15 g smör
olivolja och salt

Honungstekt brysselkål
250 g brysselkål
smör, salt och honung

Gör så här

Potatispuré

1. Skala potatisen och koka den mjuk i osaltat vatten och häll därefter genast av vattnet.

2. Koka under tiden upp mjölk och smör i en kastrull.

3. Pressa potatisen i en potatispress direkt när den är nykokt.

4. Tillsätt smör, mjölk och vispa snabbt ihop till en slät puré.

5. Smaka av med salt.

Cognacsås

6. Skala och hacka, lök, vitlök och palsternacka.

7. Värm en kastrull med lite olivolja i botten och bryn grönsakerna i ett par minuter.

8. Häll i vinet och 1/2 dl cognac och låt det koka 2 minuter.

9. Häll därefter ner kycklingbuljong och grädde.

10. Koka såsen i 10-15 minuter och mixa den sedan slät tillsammans med smöret och 1/4 dl cognac.

11. Smaka av med salt.

Honungsstekt brysselkål

12. Ansa brysselkålen och dela dom i kvartar.

13. Värm en stekpanna till medelhög temperatur och stek den i rejält med smör ca 4 minuter tills den är mjuk med ett lätt tuggmotstånd.

14. Tillsätt då honungen och stek vidare i  30 sekunder.

15. Smaka av med salt.

Oxfilémedaljonger

16. Salta och peppra oxfilén.

17. Värm en stekpanna till högsta temperatur.

18. Stek oxfilén i olivolja och smör, i ca 2 minuter på varje sida.

Servering

19. Lägg upp brysselkålen och potatispurén på 4 tallrikar. Lägg oxfilén ovanpå brysselkålen. Toppa med såsen och lingonen.

Betyg
8 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
1 tim

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.