Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Oxfilé med baconstekt savoykål, smördegsinbakad potatis och senapsgrädde

En riktigt lyxig och genomarbetad lördagsmiddag som lämnar gästerna imponerade och belåtna! Vinval till den här rustika rätten blir ett fylligt och elegant vin med klassiska smaker och rik frukt.

Vintips till receptet
259 kr

Ingredienser

200 g savoykål
140 g bacon
4 tournedos à 180 g
salt och svartpeppar
olivolja och smör
ett par msk vatten
smördegsinbakad potatis
(Kan förberedas)
450 g fast potatis
smör och salt
125 g valfri svamp
olivolja
1 vitlöksklyfta
1 färsk smördegsplatta,
ca 15 x 25 cm
1 ägg
senapsgrädde
2 msk skånsk senap
1 msk florsocker
1 krm Colman’s senapspulver
1 dl vispgrädde

Gör så här

Potatisen

1. Värm ugnen till 190°C.

2. Skala och riv potatisen grovt.

3. Stek potatisen mjuk i smör på låg temperatur.

4. Smaka av med salt. Låt svalna.

5. Ansa och skär svampen i mindre bitar.

6. Bryn svampen i olivolja och finhacka och tillsätt vitlöken. Låt svalna.

7. Rulla ut smördegen och lägg ut potatisen och svampen i ett jämnt lager ovanpå.

8. Rulla ihop smördegen som en rulltårta.

9. Lägg rullen på en ugnsplåt med bakplåtspapper under.

10. Vispa ägget lätt och pensla rullen.

11. Ugnsbaka i ca 40 minuter tills smördegen svällt och fått fin färg.

12. Låt svalna och skiva sedan upp den i åtta skivor.

Savoykålen

13. Skär savoykålen i bitar om ca 2 cm. Finstrimla baconet.

Senapsgrädden

14. Blanda ingredienserna till senapsgrädden.

Vid servering:

15. Vispa senapsgrädden lätt.

16. Salta och peppra köttet.

17. Värm en stekpanna till högsta temperatur och ugnen till 150°C.

18. Bryn köttet i olja och smör till fin färg.

19. Ugnsbaka sedan tornedosen i ca 10 minuter tills kärntemperaturen är 53°C. Låt köttet vila på en skärbräda i ca 5 minuter före servering.

20. Bryn potatisrullen i olja till fin färg och ugnsbaka den i ett par minuter under tiden tournedosen vilar.

21. Knaperstek baconet, tillsätt savoykålen och ett par matskedar vatten. Låt det brässera några minuter tills kålen har ett lätt tuggmotstånd och vattnet kokat bort.

22. Smaka av med salt.

23. Lägg upp baconkålen på fyra tallrikar och lägg på potatisskivorna och tornedosen. Toppa med senapscrèmen.

Receptet  är hämtat ur kokboken Fredagskockens helgmenyer: trerättersmiddagar med vintips
Recept: Mattias Larsson
Foto: Jakob Fridholm
Betyg
5 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
1 tim 30 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Fransk finess i fin flaska
Nytt klassiskt franskt rosé i beställningssortimentet: "Överraskande rosé med mycket smak"

LÄS MER