Oxfilé med baconstekt savoykål, smördegsinbakad potatis och senapsgrädde
En riktigt lyxig och genomarbetad lördagsmiddag som lämnar gästerna imponerade och belåtna! Vinval till den här rustika rätten blir ett fylligt och elegant vin med klassiska smaker och rik frukt.
Ingredienser
200 g savoykål
140 g bacon
4 tournedos à 180 g
salt och svartpeppar
olivolja och smör
ett par msk vatten
smördegsinbakad potatis
(Kan förberedas)
450 g fast potatis
smör och salt
125 g valfri svamp
olivolja
1 vitlöksklyfta
1 färsk smördegsplatta,
ca 15 x 25 cm
1 ägg
senapsgrädde
2 msk skånsk senap
1 msk florsocker
1 krm Colman’s senapspulver
1 dl vispgrädde
Gör så här
Potatisen
1. Värm ugnen till 190°C.
2. Skala och riv potatisen grovt.
3. Stek potatisen mjuk i smör på låg temperatur.
4. Smaka av med salt. Låt svalna.
5. Ansa och skär svampen i mindre bitar.
6. Bryn svampen i olivolja och finhacka och tillsätt vitlöken. Låt svalna.
7. Rulla ut smördegen och lägg ut potatisen och svampen i ett jämnt lager ovanpå.
8. Rulla ihop smördegen som en rulltårta.
9. Lägg rullen på en ugnsplåt med bakplåtspapper under.
10. Vispa ägget lätt och pensla rullen.
11. Ugnsbaka i ca 40 minuter tills smördegen svällt och fått fin färg.
12. Låt svalna och skiva sedan upp den i åtta skivor.
Savoykålen
13. Skär savoykålen i bitar om ca 2 cm. Finstrimla baconet.
Senapsgrädden
14. Blanda ingredienserna till senapsgrädden.
Vid servering:
15. Vispa senapsgrädden lätt.
16. Salta och peppra köttet.
17. Värm en stekpanna till högsta temperatur och ugnen till 150°C.
18. Bryn köttet i olja och smör till fin färg.
19. Ugnsbaka sedan tornedosen i ca 10 minuter tills kärntemperaturen är 53°C. Låt köttet vila på en skärbräda i ca 5 minuter före servering.
20. Bryn potatisrullen i olja till fin färg och ugnsbaka den i ett par minuter under tiden tournedosen vilar.
21. Knaperstek baconet, tillsätt savoykålen och ett par matskedar vatten. Låt det brässera några minuter tills kålen har ett lätt tuggmotstånd och vattnet kokat bort.
22. Smaka av med salt.
23. Lägg upp baconkålen på fyra tallrikar och lägg på potatisskivorna och tornedosen. Toppa med senapscrèmen.