Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Oxfilé med baconstekt savoykål, smördegsinbakad potatis och senapsgrädde

En riktigt lyxig och genomarbetad lördagsmiddag som lämnar gästerna imponerade och belåtna! Vinval till den här rustika rätten blir ett fylligt och elegant vin med klassiska smaker och rik frukt.

Ingredienser

200 g savoykål
140 g bacon
4 tournedos à 180 g
salt och svartpeppar
olivolja och smör
ett par msk vatten
smördegsinbakad potatis
(Kan förberedas)
450 g fast potatis
smör och salt
125 g valfri svamp
olivolja
1 vitlöksklyfta
1 färsk smördegsplatta,
ca 15 x 25 cm
1 ägg
senapsgrädde
2 msk skånsk senap
1 msk florsocker
1 krm Colman’s senapspulver
1 dl vispgrädde

Gör så här

Potatisen

1. Värm ugnen till 190°C.

2. Skala och riv potatisen grovt.

3. Stek potatisen mjuk i smör på låg temperatur.

4. Smaka av med salt. Låt svalna.

5. Ansa och skär svampen i mindre bitar.

6. Bryn svampen i olivolja och finhacka och tillsätt vitlöken. Låt svalna.

7. Rulla ut smördegen och lägg ut potatisen och svampen i ett jämnt lager ovanpå.

8. Rulla ihop smördegen som en rulltårta.

9. Lägg rullen på en ugnsplåt med bakplåtspapper under.

10. Vispa ägget lätt och pensla rullen.

11. Ugnsbaka i ca 40 minuter tills smördegen svällt och fått fin färg.

12. Låt svalna och skiva sedan upp den i åtta skivor.

Savoykålen

13. Skär savoykålen i bitar om ca 2 cm. Finstrimla baconet.

Senapsgrädden

14. Blanda ingredienserna till senapsgrädden.

Vid servering:

15. Vispa senapsgrädden lätt.

16. Salta och peppra köttet.

17. Värm en stekpanna till högsta temperatur och ugnen till 150°C.

18. Bryn köttet i olja och smör till fin färg.

19. Ugnsbaka sedan tornedosen i ca 10 minuter tills kärntemperaturen är 53°C. Låt köttet vila på en skärbräda i ca 5 minuter före servering.

20. Bryn potatisrullen i olja till fin färg och ugnsbaka den i ett par minuter under tiden tournedosen vilar.

21. Knaperstek baconet, tillsätt savoykålen och ett par matskedar vatten. Låt det brässera några minuter tills kålen har ett lätt tuggmotstånd och vattnet kokat bort.

22. Smaka av med salt.

23. Lägg upp baconkålen på fyra tallrikar och lägg på potatisskivorna och tornedosen. Toppa med senapscrèmen.

Receptet  är hämtat ur kokboken Fredagskockens helgmenyer: trerättersmiddagar med vintips
Recept: Mattias Larsson
Foto: Jakob Fridholm
Betyg
5 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
1 tim 30 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.