Louis Bouillot Les Lavots Grand Terroirs, 2017
329 kr
Exklusiv årgångscrémant från Louis Bouillot - endast 156 flaskor släpps i Systembolagets beställningssortiment!
Samlas runt en len soppa med höstens sista trattkantareller. Om du inte är rädd för lite styrka kan du ösa på med chili och vitlök på brödkrutongerna. Tänk bara på att inte göra soppan alltför chilihet om du serverar vin till. Här har du lyxen att välja mellan ett rött vin som speglar tonerna i rotfrukter och kantareller eller ett fruktigt mousserande vin som höjer sötman och skapar en underbar balans i strukturen mellan vinets mousserande småbubblor och den lena soppan.
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
500 g palsternackor
400 g svamp, ex. trattkantareller eller
svart trumpetsvamp
olivolja till stekning
1 tsk timjan
1 liter grönsaksbuljong
1 ½ dl vitt vin
1 ½ dl vispgrädde
2 tsk citronsaft
salt, svartpeppar
cayennepeppar
smör
VITLÖKSKRUTONGER MED ÖRTER
4 skivor ljust bröd eller ½ baguette
2 vitlöksklyftor
30 g smör
1 dl hackade färska örter ex. persilja, basilika och timjan
1. Skala och finhacka löken. Skala palsternackan och skär den i bitar. Rensa svampen, skär den eventuellt i mindre bitar. Lägg undan hälften till toppingen.
2. Fräs löken mjuk i olja i stor kastrull i cirka 5 minuter på
medelvärme. Tillsätt hälften av svampen och fräs tills vätskan kokat bort. Tillsätt palsternackan, timjan, buljong, vin och grädde och koka i cirka 20 minuter.
3. Mixa soppan slät och smaka av med citronsaft, salt, svartpeppar och lite cayennepeppar. Späd med mer buljong eller vatten om soppan blir för tjock.
4. Gör örtkrutongerna. Bryt brödet i bitar och hacka löken fint. Stek brödet och löken i en stekpanna med smör tills brödet har fått fin färg. Blanda ner färska örter och chiliflakes.
5. Stek resten av svampen i smör. Krydda med salt och peppar. Blanda med krutongerna.
6. Toppa soppan med krutonger.
329 kr
Exklusiv årgångscrémant från Louis Bouillot - endast 156 flaskor släpps i Systembolagets beställningssortiment!
En lyxig förrätt. Perfekt med ett glas mousserande!
En lyxig varmrätt som kan serveras helt vegetarisk eller med pancetta!