Grillad kycklingfilé med sommartabbouleh och orientalisk yoghurt
Marinerad och saftig kycklinglårfilé, tillsammans med melontabbouleh och en kryddig fetaostyoghurt, gör den här matiga salladen från östra medelhavsregionen till en riktig sommarhit. Till dessa fantastiska smaker dricker vi helst rosé. Vinets bäriga karaktär och fruktiga smak speglar den läskande melonen i tabboulehn medan vinets friska syra möter upp den syrliga yoghurtsåsen. Rosévinets kropp är dessutom en given följeslagare till kycklingköttets struktur.
Ingredienser
Tid: timme 75 + tid för kycklingen att marinera
Kyckling
500 g kycklinglårfilé
½ dl olivolja
2 rivna vitlöksklyftor
1 tsk malen koriander
1 tsk spiskummin
1 msk tomatpuré
½ tsk sambal oelek
salt
Orientalisk yoghurt
3 msk vita sesamfrön
2 hackade vitlöksklyftor
1 tsk malen koriander
1 tsk malen spiskummin
2 krm chiliflakes
3 dl turkisk yoghurt
100 g fetaost
salt
Tabbouleh
2 ½ dl bulgur
5 dl grönsaksbuljong
3 hackade schalottenlökar
2 hackade vitlöksklyftor
1 ½ dl grovhackade pistaschnötter
2 dl hackad bladpersilja
1 dl hackad mynta
3 msk pressad citron
3 msk olivolja
Salt
Nymald peppar
ca 6 dl fintärnad vattenmelon
Gör så här
1. Putsa kycklingfiléerna. Blanda ingredienserna till marinaden och lägg ner kycklingen. Låt marinera i kylen, gärna några timmar.
2. Yoghurt: Rosta sesamfrö, vitlök och kryddor i en stekpanna, gärna teflon.
3. Mosa ihop yoghurt och fetaost. Blanda i kryddorna och smaka av med salt. Låt smakerna mogna.
4. Tabbouleh: Koka grynen under lock i buljongen, enligt förpackningen. Låt kallna.
5. Blanda bulgur, lök, vitlök, nötter, örter, citronsaft och olivolja. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner melonen vid servering.
6. Grilla kycklingfilén över glöd. Skär i skivor och fördela över salladen. Servera med yoghurtsåsen.