Pizza med ricotta och fikon
En underbar pizza som är lika god i en vegetarisk variant som med italienska charkuterier på. Njut denna pizza med ricotta och fikon med ett glas rött eller vitt italienskt vin. Rött vin är en klassiker till Pizza men just Pizza-Bianco funderar också utmärkt med ett glas vitt. Väljer du ett rött vin till denna ganska lätta pizza föreslår vi också ett lättare rödvin som en barbera. Väljer du ett för tungt rödvin finns det nämligen en risk för att de rena smakerna på toppingen försvinner.



Ingredienser
Pizzadeg med dinkel
25 g jäst
2 ½ dl vatten, 37˚ grader
1 tsk salt
1 msk olivolja
3 dl dinkelmjöl fullkorn
3-4 dl manitoba cream-mjöl, alt vetemjöl special
Fyllning
1 burk ricottaost, 250 g
2 dl finriven parmesanost
2 msk hackad färsk timjan, rosmarin eller annan ört du gillar
1 ekologisk citron, rivet skal
olivolja
6 färska fikon
flingsalt och nymald svartpeppar
Topping
ca 2 msk flytande honung
60 g italienska charkuterier, t ex salami, coppa, parmaskinka
1 dl grovt krossade valnötskärnor
60 g rucola
god olivolja
Gör så här
1. Sätt ugnen på 225 grader. Lös upp jästen i det ljumma vattnet i en bakbunke.
2. Lägg i salt och olivolja och kör i maskin eller rör tills jästen är helt upplöst.
3. Tillsätt mjölet lite i taget och låt maskinen arbeta degen minst i 10 minuter eller 15 minuter för hand.
4. Jäs under bakduk i 30 minuter till dubbel storlek.
5. Dela degen i 4 delar. Dra och snurra delarna till avlånga plattor och kalva sedan ut dem lätt. Lägg dem två och två på bakpappersklädda plåtar.
6. Rör samman ricotta, parmesan, hackade örter samt citronskal och lite olivolja och bred det över pizzorna. Salta och peppra lätt.
7. Skiva fikonen och fördela över.
8. Grädda i cirka 15 minuter. Ta ut och ringla över lite honung och toppa med charkuterier, valnötter och rucola. Droppa på lite olivolja och servera.
Servering
Servera pizzan med toppingen direkt när den kommit ut ur ugnen.