Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Råbiff med friterad jordärtskocka, picklad rödbeta och pommes frites

Tillbehören gör råbiffen! Den här varianten toppas med picklad rödbeta och frasigt friterad jordärtskocka, samt en dijonnaise och en örtmajjo att doppa den hemgjorda pommesen i. Smaklökarna jublar. Matcha med ett fruktigt rött som med sin syra lyfter fram de fina smakerna i råbiffen och kompletterar tillbehörens textur och syrlighet.

Vintips till receptet
89 kr

Ingredienser

Råbiff

Ca 250 g oxfilé
2 st schalottenlökar
0,5 dl kapris
Ca 0,25 tsk salt

Picklad rödbeta

1 st rödbeta

1-2-3-lag:

0,5 dl ättiksprit 12%
1 dl strösocker
1,5 dl vatten

Jordärtskockschips

Ca 100 g jordärtskocka
Olja till fritering
Salt till servering

Hemgjorda pommes frites

Ca 550 g potatis
1 msk ättiksprit 12% till kokningen
Olja till friteringen
Salt till servering

Dijonnaise

1 dl majonnäs
1 msk dijonsenap

Örtmajjo

1 st kruka färsk timjan
1 st liten vitlöksklyfta
1 dl majonnäs

Gör så här

Lägg fram oxfilén i rumstemperatur så att den inte är kylskåpskall vid servering.

Picklad rödbeta

1. Börja med att pickla rödbetan. Finns det möjlighet att göra det redan dagen före servering är det att föredra.

2. Koka upp 1-2-3-lagen och låt den svalna något medan du skalar rödbetan och skär den i ca 3 cm långa strimlor som ska vara ganska tunna.

3. Häll lagen i en burk med tätslutande lock och rör ner den strimlade rödbetan. Förvara i kylen.

Jordärtskockschips

4. Hyvla remsor av jordärtskockan med hjälp av en potatisskalare. Använd skalet också! Lägg remsorna i en skål med vatten tills det är dags för fritering.

Hemgjorda pommes frites

5. Skölj potatisarna och låt skalet vara kvar. Skär potatisarna i avlånga stavar, ca 1 cm tjocka.

6. Tillsätt en skvätt ättika i kokvattnet, beräkna ca 1 msk ättika till 3 liter kokvatten. Koka potatisstavarna tills de börjar kännas mjuka men ännu inte helt klara. Häll av vattnet och låt potatisen svalna utspridd på en bakplåt eller skärbräda täckt med en kökshandduk som får suga upp överflödig vätska.

7. Förfritera potatisen på låg värme (ca 140 C) i ca 10 min. Låt pommesen vila utspridd på en bakplåt täckt med bakplåtspapper.

Dijonnaise

8. Rör samman majonnäs med dijonsenap i en skål och ställ kallt till servering.

Örtmajjo

9. Repa timjan och finhacka den.

10. Lägg i en skål och pressa ner vitlöksklyftan.

11. Rör ner majonnäsen och blanda till en jämn röra. Ställ kallt till servering. (Tips! Om det är säsong för ramslök – byt ut timjan och vitlök mot ca 15 g färsk ramslök och mixa med stavmixer ihop med majonnäsen.)

Råbiff

12. Mal köttet grovt med hjälp av en köttkvarn. Mal det två gånger för bästa konsistens.

13. Hacka schalottenlökarna och rör samman den hackade löken med det malda köttet och kaprisen i en stor skål till själva råbiffen. Smaka av med salt.

14. Forma två biffar och placera råbiffarna på varsin tallrik.

Montering

15. Servera dijonnaise och örtmajjo i varsin skål per portion.

16. Toppa råbiffen med strimlad, picklad rödbeta som du låter få mellanlanda på ett hushållspapper innan du lägger på den så att den inte ”blöder” vätska över råbiffen.

17. Placera nyfriterade jordärtskockschips ovanpå rödbetan, och servera råbiffen med pommes frites.

18. Friteringen görs sist av allt för att pommesen inte ska hinna svalna.

Fritering

19. Häll bort vattnet från jordärtskockan och fritera den på hög temperatur (ca 190 grader vilket ofta är max i en hushållsfritös) tills den är gyllenbrun och krispig, låt rinna av på hushållspapper och smaka av med salt.

20. Fritera pommesen på lika hög värme. Räkna med ca 1,5-2 min, beroende på mängd som ryms i fritösen.

Betyg
6 röster
Vad tycker du?
Portioner
2 st

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Krämig tacopaj
1 tim

Krämig tacopaj

Enkel, krämig och supergod tacopaj med klassiska smaker – perfekt till fredagsmyset!

Fransk finess i fin flaska
Nytt klassiskt franskt rosé i beställningssortimentet: "Överraskande rosé med mycket smak"

LÄS MER