Räksallad med avokado och parmesandressing
I den här räksalladen med avokado och parmesandressing finns även tillagade grönsaker. De tillagade grönsakerna behöver inte vara varma vid servering utan är goda rumstempererade. I glaset väljer vi ett vitt vin med fin fruktighet, frisk syra och aromatiska toner. Vinets frukt gifter sig med den lite söta tonen vi hittar i räkköttet och i majsen. Vinets syra möter upp friskheten i dressingen. Medan vinets aromatiska toner går hand i hand med rättens umami som finns i både parmesan och skaldjur.
Ingredienser
1 kg räkor med skal
2 förkokta majskolvar
200 g körsbärstomater
150 g sugarsnaps eller sockerärtor
olivolja
2 avokado + lite pressad citron
1 påse späda sallatsblad, ca 60 g
1 dl finriven parmesan
flingsalt och nymald svartpeppar
Parmesandressing
2 tsk fransk senap
1 msk vitvinsvinäger
4 msk raps- eller mild olivolja
1 dl lätt crème fraiche
2 msk vatten
1/2 tsk honung
1 dl finriven parmesan
salt och nymald svartpeppar
Till servering
gott bröd, gärna rostat eller grillat
Gör så här
1. Skala räkorna och lägg i kylen så länge.
2. Stek majskolvarna i lite olja på medelhög värme så de blir lite sotade. Vänd då och då.
3. Låt svalna lite och skär sedan bort majskornen uppifrån och ner.
4. Fortsätt att steka sugarsnaps hastigt för sig och stek sedan tomaterna i lite olja.
5. Skiva avokadon och pressa över lite citron.
6. Salta och peppra alla grönsaker.
7. Blanda dem försiktigt i en stor och gärna låg serveringsskål. Vänd i sallatsbladen och räkorna precis innan servering.
8. Vispa ihop senap, vinäger, olja och crème fraiche till dressingen.
9. Späd med vattnet och rör i honung och parmesan. Smaka av med salt och peppar.
10. Servera salladen med dressing, mer parmesan att toppa med samt ett gott bröd.
11. Låt flingsalt och pepparkvarn gå runt.