Rödbetsrisotto med stekta pilgrimsmusslor och brynt misosmör
Huvudrätten till vår alla hjärtansdagmeny är passande nog en vackert rosa anrättning med en symfoni av smaker. Här möter krämig, parmesandoftade risotto brynt misosmör och perfekt tillagade pilgrimsmusslor. Vinvalet blir ett friskt vitt. Vinets syra lättar upp den krämiga risotton medan vinets aromatiska toner gifter sig med umiamin vi hittar i pilgrimsmusslorna.









Ingredienser
Risotto
1 bananschalottenlök
25 g smör
2 medelstora färska rödbetor
2 dl vitt vin
2 dl arborioris
1 dl vitt vin
6-7 dl umami- eller kycklingbuljong
1 dl riven parmesanost
salt och nymald svartpeppar
Pilgrimsmusslor
12 pilgrimsmusslor
2 msk smör
4-5 timjanskvistar
flingsalt och nymald svartpeppar
Brynt misosmör
100 g smör
1 msk miso
½ tsk honung
Dekoration
2 msk hackade pistagemandlar
Gör så här
1. Skala och hacka löken. Skala och riv rödbetorna fint. Låt det fräsa i smöret i en stor gryta ett par minuter tills löken är mjuk.
2. Blanda i riset och låt det bli blankt någon minut. Häll i vinet och låt det koka in.
3. Späd med lite buljong i taget och låt det koka in mellan varven och rör tills du har en krämig, inte för tjock risotto. Det tar ca 40 minuter. Riset ska ha lite tuggmotstånd. Späd med mer buljong om den blir för tjock.
4. Rör i parmesanosten, smaka av med salt och peppar och håll varmt.
5. Stek pilgrimsmusslorna i smör och timjan 1 minut på varje sida. Salta och peppra.
6. Bryn smöret i en liten kastrull tills det doftar nötigt. Rör i mison och honungen. Vispa kraftigt.
7. Servera risotton i djupa tallrikar med pilgrimsmusslorna på toppen. Skeda över lite misosmör, och servera genast. Dekorera med hackad pistagemandel.