Rostat surdegsbröd med rödbetssallad, viltköttbullar och stekt lök
En underbart mättande macka fullproppad med säsongens godaste smaker. Servera till ett fylligt glas rött med generös frukt. Rödbetssallad och stekt lök har en lite söt ton vilken möts upp av vinets generösa fruktighet. Vi väljer ett vin med fyllig kropp som möter upp den matiga mackan och viltköttbullarnas struktur.
Ingredienser
Matig Julmacka
4 skivor vitt surdegsbröd
1/2 dl ströbröd
1 dl vispgrädde
1 liten gul lök
10 enbär
500 g viltfärs
1 ägg
1 msk svensk senap
2 msk finhackad timjan
salt, svartpeppar och smör
Rödbetssallad
300 g inlagda rödbetor
2 1/2 msk grovkornig fransk senap
150 g majonnäs
salt
2 rödlökar
smör och salt
Gör så här
1. Skär rödbetorna i 2 centimeters bitar. Blanda betorna med majonnäsen och senapen. Smaka av om eventuellt salt behövs.
2. Blanda ströbröd och grädde i en bunke. Finhacka löken och mortla eller finhacka enbären.
3. Blanda samtliga ingredienser till köttbullssmeten och smaka av med salt och peppar. Rulla köttbullarna.
4. Värm en stekpanna till medelhög temperatur. Stek köttbullarna några minuter i smör till fin brynt färg.
5. Skala och skiva löken. Värm en stekpanna till medelhög temperatur. Stek löken i en rejäl smörklick tills den är ordentligt brynt. Smaka av med salt.
6. Rosta bröden och lägg på rödbetssalladen. Toppa med köttbullarna och den stekta löken.