Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Smörstekt ryggbiff med krossad potatis och pestomajo

En riktigt god smörstekt ryggbiff serverad med krispig krossad potatis och en pestosmakande majonnäs. Enkelt, rustikt och lyxigt på samma gång.

Vintips till receptet
309 kr

Ingredienser

Ryggbiff
4 ryggbiffar, ca 150 g st
2-3 msk smör
1 vitlöksklyfta
4 timjanskvistar
Flingsalt och nymald svartpeppar

Krossad potatis
800 g delikatesspotatis
50 g smör
1 msk hackad färsk timjan
2 tsk flingsalt

Pestomajo
2 dl bra majonnäs
1 kruka basilika
1 dl grovriven parmesan

 Stekta cocktailtomater
250 g cocktailtomater
2 msk olivolja
2 tsk balsamvinäger
Flingsalt och nymald svartpeppar

Dessutom
1 påse rucola, ca 60 g
1 msk olivolja
flingsalt och nymald svartpeppar

Gör så här

Krossad potatis

1. Sätt ugnen på 225°C.

2. Låt ryggbiffen ligga framme i rumstemperatur 1 timme medan du kokar potatisen mjuk.

3. Låt den rinna av och fördela dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Tryck till varje potatis lätt med en gaffel så de spricker upp lite.

4. Smält smöret och häll över. Smula på timjan och flingsalt. Rosta i ugnen tills de är gyllene, ca 25 minuter.

Pestomajo & stekta tomater

5. Gör pestomajon genom att hacka basilikan men spar lite blad till dekoration. Blanda med majonnäsen och parmesanosten. Lägg upp i en skål och strö på lite basilika.

6. Dela tomaterna och stek dem i olivoljan på hög värme så de får lite färg. Blanda i balsamvinägern och salta och peppra.

Smörstekt ryggbiff

7. Stek ryggbiffen genom att hetta upp hälften av smöret och steka 2 biffar åt gången.

8. Tryck till vitlöksklyftorna så de spricker upp. Lägg i dem samt timjankvistar och lägg i köttet och låt det steka ca 3 minuter på var sida. Ös köttet med smöret då och då.

9. Salta och peppra efter smak. En innertemperatur på 55-58°C ger ett mediumstekt kött. Ta upp ryggbiffen och låt det vila ca 10 minuter innan du skär upp det i skivor. Servera med den krossade potatisen och pestomajon.

Recept: Liselotte Forslin
Foto: Ulrika Ekblom
Betyg
11 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
50 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Fransk finess i fin flaska
Nytt klassiskt franskt rosé i beställningssortimentet: "Överraskande rosé med mycket smak"

LÄS MER