Smörstekt ryggbiff med krossad potatis och pestomajo
En riktigt god smörstekt ryggbiff serverad med krispig krossad potatis och en pestosmakande majonnäs. Enkelt, rustikt och lyxigt på samma gång.









Ingredienser
Ryggbiff
4 ryggbiffar, ca 150 g st
2-3 msk smör
1 vitlöksklyfta
4 timjanskvistar
Flingsalt och nymald svartpeppar
Krossad potatis
800 g delikatesspotatis
50 g smör
1 msk hackad färsk timjan
2 tsk flingsalt
Pestomajo
2 dl bra majonnäs
1 kruka basilika
1 dl grovriven parmesan
Stekta cocktailtomater
250 g cocktailtomater
2 msk olivolja
2 tsk balsamvinäger
Flingsalt och nymald svartpeppar
Dessutom
1 påse rucola, ca 60 g
1 msk olivolja
flingsalt och nymald svartpeppar
Gör så här
Krossad potatis
1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Låt ryggbiffen ligga framme i rumstemperatur 1 timme medan du kokar potatisen mjuk.
3. Låt den rinna av och fördela dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Tryck till varje potatis lätt med en gaffel så de spricker upp lite.
4. Smält smöret och häll över. Smula på timjan och flingsalt. Rosta i ugnen tills de är gyllene, ca 25 minuter.
Pestomajo & stekta tomater
5. Gör pestomajon genom att hacka basilikan men spar lite blad till dekoration. Blanda med majonnäsen och parmesanosten. Lägg upp i en skål och strö på lite basilika.
6. Dela tomaterna och stek dem i olivoljan på hög värme så de får lite färg. Blanda i balsamvinägern och salta och peppra.
Smörstekt ryggbiff
7. Stek ryggbiffen genom att hetta upp hälften av smöret och steka 2 biffar åt gången.
8. Tryck till vitlöksklyftorna så de spricker upp. Lägg i dem samt timjankvistar och lägg i köttet och låt det steka ca 3 minuter på var sida. Ös köttet med smöret då och då.
9. Salta och peppra efter smak. En innertemperatur på 55-58°C ger ett mediumstekt kött. Ta upp ryggbiffen och låt det vila ca 10 minuter innan du skär upp det i skivor. Servera med den krossade potatisen och pestomajon.