Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Smörstekt ryggbiff med krossad potatis och pestomajo

En riktigt god smörstekt ryggbiff serverad med krispig krossad potatis och en pestosmakande majonnäs. Enkelt, rustikt och lyxigt på samma gång.

Vintips till receptet
259 kr

Ingredienser

Ryggbiff
4 ryggbiffar, ca 150 g st
2-3 msk smör
1 vitlöksklyfta
4 timjanskvistar
Flingsalt och nymald svartpeppar

Krossad potatis
800 g delikatesspotatis
50 g smör
1 msk hackad färsk timjan
2 tsk flingsalt

Pestomajo
2 dl bra majonnäs
1 kruka basilika
1 dl grovriven parmesan

 Stekta cocktailtomater
250 g cocktailtomater
2 msk olivolja
2 tsk balsamvinäger
Flingsalt och nymald svartpeppar

Dessutom
1 påse rucola, ca 60 g
1 msk olivolja
flingsalt och nymald svartpeppar

Gör så här

Krossad potatis

1. Sätt ugnen på 225°C.

2. Låt ryggbiffen ligga framme i rumstemperatur 1 timme medan du kokar potatisen mjuk.

3. Låt den rinna av och fördela dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Tryck till varje potatis lätt med en gaffel så de spricker upp lite.

4. Smält smöret och häll över. Smula på timjan och flingsalt. Rosta i ugnen tills de är gyllene, ca 25 minuter.

Pestomajo & stekta tomater

5. Gör pestomajon genom att hacka basilikan men spar lite blad till dekoration. Blanda med majonnäsen och parmesanosten. Lägg upp i en skål och strö på lite basilika.

6. Dela tomaterna och stek dem i olivoljan på hög värme så de får lite färg. Blanda i balsamvinägern och salta och peppra.

Smörstekt ryggbiff

7. Stek ryggbiffen genom att hetta upp hälften av smöret och steka 2 biffar åt gången.

8. Tryck till vitlöksklyftorna så de spricker upp. Lägg i dem samt timjankvistar och lägg i köttet och låt det steka ca 3 minuter på var sida. Ös köttet med smöret då och då.

9. Salta och peppra efter smak. En innertemperatur på 55-58°C ger ett mediumstekt kött. Ta upp ryggbiffen och låt det vila ca 10 minuter innan du skär upp det i skivor. Servera med den krossade potatisen och pestomajon.

Recept: Liselotte Forslin
Foto: Ulrika Ekblom
Betyg
8 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
50 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.