Ryggbiff med brynt svamp, kronärtskocka, kapriscreme och salviarostad potatis
Kött och potatis i en elegant och riktigt god tappning. Här får vi en helgrätt med lyxiga och säsongsbetonade tillbehör. I glaset väljer vi ett fruktigt rött vin med kryddiga och lite aromatiska toner som kan ta sig an alla smaker och strukturer i denna ljuvliga rätt.
Ingredienser
Ryggbiff
4 skivor ryggbiff a ca 175 g (har du ryggbiff med kappa så ca 200 g/pers)
300 g valfri svamp
150 g kokt kronärtskocksbotten
salt, svartpeppar, olivolja och smör
Salviarostad potatis
500 g små fasta potatisar
1 dl strimlad salvia
olivolja, salt och svartpeppar
Kapriscreme
1 dl kapris
1 liten vitlöksklyfta
1 1/2 dl creme fraiche
1 tsk grovkornig dijonsenap
salt
Gör så här
Ugnsrostad potatis
1. Värm ugnen till 220 C.
2. Dela potatisarna på hälften och lägg dem i en ugnsfast form.
3. Blanda med salvian, salt, svartpeppar och olivolja.
4. Ugnsbaka potatisen i ca 40 minuter tills de är genommjuka med en fint rostad yta.
Kapriscreme
5. Hacka kaprisen och riv eller pressa vitlöken.
6. Blanda kaprisen och vitlöken med creme fraichen och senapen.
7. Smaka av med salt.
Svamp och kronärtskocka
8. Ansa svampen och skär den i önskad storlek.
9. Skär kronärtskocksbottnarna i 4 bitar vardera.
10. Värm en stekpanna till högsta temperatur.
11. Stek svampen i olja tills den har en fin brynt färg.
12. Lägg ner kronärtskockan med en klick smör.
13. Stek vidare i 2-3 minuter och smaka av med salt.
Ryggbiff
14. Salta och peppra biffen.
15. Värm en stekpanna till högsta temperatur.
16. Bryn biffen i olivolja och smör ca 2-3 minuter per sida, tills kärntemperaturen är 45 C.
17. Låt köttet vila några minuter på en skärbräda så vilar det upp till ca 52 C.
Servering
18. Servera biffen med den bakade potatisen, svampen och kronärtskockan samt kapriscremen.