Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Ryggbiff med rotselleripuré

En lyxig helgrätt i klassisk stil med ryggbiff, len rotselleripuré, picklad schalottenlök och rödvinsreduktion. Tips: Denna rätt är också fantastiskt god att servera tillsammans med smörstek torskrygg istället för ryggbiff men  lägg då upp lite mindre av rödvinsreduktionen på tallrikarna. I glaset väljer vi en cabernet sauvignon från nya världen. Väljer du att servera rätten med torsk rekommenderar vi istället ett lättare rödvin av druvan pinot noir.

Ingredienser

Picklad schalottenlök
ca 500 g schalottenlök
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl råsocker/strösocker
2,5 dl ättikssprit 12,5 %
3 dl vatten
3 nejlikor
2 stjärnanis
2 lagerblad
1 kanelstång
1 rödbeta för färg

Rotselleripuré
ca 500 g rotselleri
3 dl grädde
ca 1,5 dl vatten
salt, peppar

Rödvinsreduktion
3 dl rött vin
1 msk strösocker
1 msk japansk soja
0,5 msk kalvfond
2 msk balsamvinäger
1 msk smör

Tillbehör
Rotfruktschips
Mâchesallad

Gör så här

Picklad schalottenlök

1. Skala löken och koka den sedan med vatten och buljongtärning i 5-10 minuter.  Häll sedan av buljongen.

2. Koka upp socker, ättika, vatten och kryddor. Skala och dela rödbetan i kvartar. Lägg löken och rödbetan i en burk och häll sedan över lagen. Sätt ett lock på burken och låt stå och dra i kylskåp ett dygn innan servering.

Rödvinsreduktion

3. Lägg alla ingredienser förutom smöret i en kastrull och låt koka i cirka 15- 20 minuter tills att vätskan reducerats rejält. Hit kan du förbereda om du vill. Vispa sedan ner smöret när du värmer på reduktionen precis inför servering.

Rotselleripuré

4. Skala och hacka rotsellerin. Lägg i en kastrull och slå på grädde och vatten. Låt koka under lock i cirka 15 minuter. Ta sedan av locket och låt koka tills nästan all vätska kokat in. Mixa rotsellerin till en slät puré med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.

Ryggbiffen

5. Ta fram köttbitarna i god tid innan du steker dem. Torka av köttet och salta det lätt.  Värm en stekpanna och stek köttbitarna i en blandning av smör och olja. Stek gärna bara 1 bit åt gången i pannan så att alla köttbitar får en fin stekyta. Stek bara bitarna tills de fått en fin stekyta, lägg sedan upp i en ugnsfast form och kör klart dem på 125 grader i ugnen och mät med en stektermometer när köttet är klart. För medium är runt 57 grader lagom.

6. Det går självklart lika bra att steka en hel bit ryggbiff som du först bryner i pannan och sedan kör klart i ugnen. Låt den då bara ligga och vila en stund innan du skär upp den vid servering.

Servering

7. Servera gärna på varma tallrikar. Klicka upp rotselleripuré och lägg upp en liten spegel av rödvinsreduktion som du sedan lägger köttet på. Toppa med krispiga rotfruktschips och den picklade löken. Servera gärna lite grönsallad till tex mâchesallad som har en lite nötig smak.

Recept & foto: Viva Vin & Matklubb
Betyg
2 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
1 tim 30 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.