Sister’s Run Old Testament Coonawarra Cabernet Sauvignon
115 kr
Ett matvänligt vin med fruktig smak och rostad fatkaraktär.
En lyxig helgrätt i klassisk stil med ryggbiff, len rotselleripuré, picklad schalottenlök och rödvinsreduktion. Tips: Denna rätt är också fantastiskt god att servera tillsammans med smörstek torskrygg istället för ryggbiff men lägg då upp lite mindre av rödvinsreduktionen på tallrikarna. I glaset väljer vi en cabernet sauvignon från nya världen. Väljer du att servera rätten med torsk rekommenderar vi istället ett lättare rödvin av druvan pinot noir.
Picklad schalottenlök
ca 500 g schalottenlök
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl råsocker/strösocker
2,5 dl ättikssprit 12,5 %
3 dl vatten
3 nejlikor
2 stjärnanis
2 lagerblad
1 kanelstång
1 rödbeta för färg
Rotselleripuré
ca 500 g rotselleri
3 dl grädde
ca 1,5 dl vatten
salt, peppar
Rödvinsreduktion
3 dl rött vin
1 msk strösocker
1 msk japansk soja
0,5 msk kalvfond
2 msk balsamvinäger
1 msk smör
Tillbehör
Rotfruktschips
Mâchesallad
Picklad schalottenlök
1. Skala löken och koka den sedan med vatten och buljongtärning i 5-10 minuter. Häll sedan av buljongen.
2. Koka upp socker, ättika, vatten och kryddor. Skala och dela rödbetan i kvartar. Lägg löken och rödbetan i en burk och häll sedan över lagen. Sätt ett lock på burken och låt stå och dra i kylskåp ett dygn innan servering.
Rödvinsreduktion
3. Lägg alla ingredienser förutom smöret i en kastrull och låt koka i cirka 15- 20 minuter tills att vätskan reducerats rejält. Hit kan du förbereda om du vill. Vispa sedan ner smöret när du värmer på reduktionen precis inför servering.
Rotselleripuré
4. Skala och hacka rotsellerin. Lägg i en kastrull och slå på grädde och vatten. Låt koka under lock i cirka 15 minuter. Ta sedan av locket och låt koka tills nästan all vätska kokat in. Mixa rotsellerin till en slät puré med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
Ryggbiffen
5. Ta fram köttbitarna i god tid innan du steker dem. Torka av köttet och salta det lätt. Värm en stekpanna och stek köttbitarna i en blandning av smör och olja. Stek gärna bara 1 bit åt gången i pannan så att alla köttbitar får en fin stekyta. Stek bara bitarna tills de fått en fin stekyta, lägg sedan upp i en ugnsfast form och kör klart dem på 125 grader i ugnen och mät med en stektermometer när köttet är klart. För medium är runt 57 grader lagom.
6. Det går självklart lika bra att steka en hel bit ryggbiff som du först bryner i pannan och sedan kör klart i ugnen. Låt den då bara ligga och vila en stund innan du skär upp den vid servering.
Servering
7. Servera gärna på varma tallrikar. Klicka upp rotselleripuré och lägg upp en liten spegel av rödvinsreduktion som du sedan lägger köttet på. Toppa med krispiga rotfruktschips och den picklade löken. Servera gärna lite grönsallad till tex mâchesallad som har en lite nötig smak.
115 kr
Ett matvänligt vin med fruktig smak och rostad fatkaraktär.
Här får den grillade ryggbiffen sällskap av en fräsch sallad med grillade grönsaker, färskpotatis och ett gott tomatsmör.
Hemmagjord bearnaisesås lyfter grillningen till helt nya nivåer!