Sallad niçoise med färsk halstrad tonfisk och hummermajonnäs
En riktigt fräsch, klassisk salladsfavorit som passar helt perfekt till soliga dagar. Enkel att packa med sig om man vill ta med sig på picknick eller annat mysigt! Till denna eleganta rätt väljer vi ett ljust och krispigt rosévin från Frankrike.
Ingredienser
400 g småpotatis
600 g färsk tonfisk i 4 skivor
150 g gröna bönor
2 ägg
100 g cocktailtomater
1 rödlök
1 påse blandad sallat, ca 65 g
12 sardellerfiléer av god kvalitet
2 dl valfria oliver
1 citron, klyftad
2 tsk rosépeppar
flingsalt och nymald svartpeppar
Vinägrett
1 dl olivolja
2 tsk pressad citron
1 tsk fransk senap
1 liten riven vitlöksklyfta
Hummermajonnäs
3 dl majonnäs, gärna Hellmann’s
1 msk koncentrerad hummerfond
1. Börja med att vispa ihop vinägretten i en stor bunke.
2. Rör ihop majonnäs med hummerfond. Ställ åt sidan.
3. Koka potatisen och skär i mindre bitar om det behövs. Vänd ner den i bunken med vinägretten medan potatisen fortfarande är varm.
4. Ansa och förväll gröna bönorna ca 2 minuter i lättsaltat vatten och spola av dem i iskallt vatten.
5. Mjukkoka äggen så de är krämiga. Spola dem i kallt vatten och skala och dela dem i klyftor. Ställ åt sidan.
6. Blanda gröna bönor med potatisen. Dela tomaterna och skiva rödlöken och tillsätt även det till potatisblandningen.
7. Stek tonfisken i lite olja, ca 2 minuter på var sida. Den ska ha en rå kärna i mitten. Salta och peppra och smula över rosépeppar. Låt svalna några minuter och skär sedan i skivor.
8. Lägg salladen på ett stort fat. Lägg upp potatis-blandningen ovanpå och toppa med tonfisk, ägg, sardeller och oliver. Salta och peppra.
9. Servera med hummermajonnäsen och citronklyftor.