Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Skagensemlor à la Edward Blom

- "I denna 'matsemla' har vetebullen ersatts med en bulle av petit chou-deg. Grädden har ersatts med skagenröra, och mandelmassan med löjrom. Detta är förstås ingen riktig semla enligt fastlagstraditionen, men då semla ursprungligen bara betydde 'bröd bakat av vete’ så stämmer det i alla fall med det. Kanske passar min skagensemla som en festlig februari-förrätt?!" /Edward Blom

Ingredienser

10 petit chouer, stora som små semmelbullar

3 dl vatten
100 g smör
120 g vetemjöl
3 medelstora ägg

Edwards skagenröra (tillagas med fördel i god tid före servering)

Majonnäs:
1 liten äggula
2 krm salt
1 krm finmald vitpeppar
1 tsk dijonsenap
⅔ tsk vitvinsvinäger
1/2 msk pressad citron
2 dl neutralt smakande olja (t.ex. rapsolja)

Övriga ingredienser:
1 kg räkor med skal (blir cirka 300 g skalade)
3 msk crème fraiche
1 msk nyriven pepparrot
1–2 msk finklippt dill
1 stänk tabasco
1 msk rödlök, hejdlöst extremt finhackad
1 nypa finriven citronzest

Till serveringen:
löjrom
färsk dill i vippor/kvistar
citronklyftor

Gör så här

Petit chou

”Petit chou” betyder ”litet kålhuvud” (petits choux i plural). Här har vi gjort dem dubbelt så stora som vanligt, för att de ska passa som semlor.

1. Koka vatten och smör i en kastrull.

2. Vispa kraftigt med ballongvisp, och rör under tiden ner mjölet lite i sänder. Fortsätt vispa tills smeten släpper botten.

3. Låt smeten svalna lite och vispa sedan ned äggen ett i taget. (Smeten bör vara under 60 grader för att inte äggen ska koagulera. Det räcker med några minuter.)

4. Spritsa ut 10 toppar på en plåt, alternativt klicka ut degen med sked.

5. Grädda i mitten av ugnen, cirka 30 minuter på 200 grader.

6. Petit chouerna är klara när de är lätta och fluffiga – men ska bara vara gyllene, inte bruna. (Undvik att öppna ugnen för tidigt, men kika genom rutan och ändra till undervärme på slutet om de börjar bli för mörka.)

7. Låt dem svalna på galler.

Edwards skagen

8. Ta helst fram ingredienserna till majonnäsen en timme i förväg, så att de får rumstemperatur. (Detta minskar risken att majonnäsen spricker.)

9. Vispa först alla ingredienser till majonnäsen utom oljan. Gör majonnäsen på högsta hastighet i matberedare med ballongvisp, för att få den fast.

10. Droppa därefter försiktigt ner oljan långsamt medan vispen går tills du fått en tjock majonnäs.

11. Skala räkorna och klipp dem i halvor, om de inte är väldigt små.

12. Kör dem i salladsslunga eller torka mellan ark av hushållspapper, tills de är helt torra.

13. Rör ihop övriga ingredienser och vänd till sist ner räkorna.

14. Låt stå några timmar, eller över natten i kylen, så att smakerna blandas och djupnar.

Servering

15. Skär hattarna av petit chouerna när de har svalnat.

16. Lägg en rejäl klick skagenröra på varje botten. (Jag skulle bara använda de åtta vackraste, för att få lagom mängd skagenröra i varje – och det är alltid ett par som blir lite fula om man inte är konditor.)

17. Servera semlorna på desserttallrikar eller ett uppläggningsfat.

18. Ställ fram en skål med löjrom, så att var och en kan lyfta på hatten på sin semla och klicka i lite vid servering (vilket blir festligare än att röra ned rommen när skagenröran tillagas.)

19. Dekorera gärna skålen med färsk dill och servera citronklyftor till.

Recept: Edward Blom
Foto: Gunilla Kinn Blom

Betyg
39 röster
Vad tycker du?
Portioner
8 st
Tillagningstid
1 tim 29 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.