Bouchard Aîné & Fils Brut de Chardonnay
119 kr
Ett vin med en underbar frisk mousse och klingande ren syra i avslutningen! Nu finns hyllade Brut de Chardonnay från Bouchard Aîné & Fils i Sverige.
- "I denna 'matsemla' har vetebullen ersatts med en bulle av petit chou-deg. Grädden har ersatts med skagenröra, och mandelmassan med löjrom. Detta är förstås ingen riktig semla enligt fastlagstraditionen, men då semla ursprungligen bara betydde 'bröd bakat av vete’ så stämmer det i alla fall med det. Kanske passar min skagensemla som en festlig februari-förrätt?!" /Edward Blom
10 petit chouer, stora som små semmelbullar
3 dl vatten
100 g smör
120 g vetemjöl
3 medelstora ägg
Edwards skagenröra (tillagas med fördel i god tid före servering)
Majonnäs:
1 liten äggula
2 krm salt
1 krm finmald vitpeppar
1 tsk dijonsenap
⅔ tsk vitvinsvinäger
1/2 msk pressad citron
2 dl neutralt smakande olja (t.ex. rapsolja)
Övriga ingredienser:
1 kg räkor med skal (blir cirka 300 g skalade)
3 msk crème fraiche
1 msk nyriven pepparrot
1–2 msk finklippt dill
1 stänk tabasco
1 msk rödlök, hejdlöst extremt finhackad
1 nypa finriven citronzest
Till serveringen:
löjrom
färsk dill i vippor/kvistar
citronklyftor
”Petit chou” betyder ”litet kålhuvud” (petits choux i plural). Här har vi gjort dem dubbelt så stora som vanligt, för att de ska passa som semlor.
1. Koka vatten och smör i en kastrull.
2. Vispa kraftigt med ballongvisp, och rör under tiden ner mjölet lite i sänder. Fortsätt vispa tills smeten släpper botten.
3. Låt smeten svalna lite och vispa sedan ned äggen ett i taget. (Smeten bör vara under 60 grader för att inte äggen ska koagulera. Det räcker med några minuter.)
4. Spritsa ut 10 toppar på en plåt, alternativt klicka ut degen med sked.
5. Grädda i mitten av ugnen, cirka 30 minuter på 200 grader.
6. Petit chouerna är klara när de är lätta och fluffiga – men ska bara vara gyllene, inte bruna. (Undvik att öppna ugnen för tidigt, men kika genom rutan och ändra till undervärme på slutet om de börjar bli för mörka.)
7. Låt dem svalna på galler.
8. Ta helst fram ingredienserna till majonnäsen en timme i förväg, så att de får rumstemperatur. (Detta minskar risken att majonnäsen spricker.)
9. Vispa först alla ingredienser till majonnäsen utom oljan. Gör majonnäsen på högsta hastighet i matberedare med ballongvisp, för att få den fast.
10. Droppa därefter försiktigt ner oljan långsamt medan vispen går tills du fått en tjock majonnäs.
11. Skala räkorna och klipp dem i halvor, om de inte är väldigt små.
12. Kör dem i salladsslunga eller torka mellan ark av hushållspapper, tills de är helt torra.
13. Rör ihop övriga ingredienser och vänd till sist ner räkorna.
14. Låt stå några timmar, eller över natten i kylen, så att smakerna blandas och djupnar.
15. Skär hattarna av petit chouerna när de har svalnat.
16. Lägg en rejäl klick skagenröra på varje botten. (Jag skulle bara använda de åtta vackraste, för att få lagom mängd skagenröra i varje – och det är alltid ett par som blir lite fula om man inte är konditor.)
17. Servera semlorna på desserttallrikar eller ett uppläggningsfat.
18. Ställ fram en skål med löjrom, så att var och en kan lyfta på hatten på sin semla och klicka i lite vid servering (vilket blir festligare än att röra ned rommen när skagenröran tillagas.)
19. Dekorera gärna skålen med färsk dill och servera citronklyftor till.
119 kr
Ett vin med en underbar frisk mousse och klingande ren syra i avslutningen! Nu finns hyllade Brut de Chardonnay från Bouchard Aîné & Fils i Sverige.
En snabblagad och utsökt pastarätt som ger dig mer tid att umgås med gästerna.
En riktig aptitretare till förrätt med stor fräschör och elegans.