Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Skånsk kalops 

Skånsk kalops - svensk husmanskost när den är som bäst. Den här grytan som får puttra länge på spisen bjuder på djupa smaker av kött och grönsaker. Till den smakrika grytan bjuder vi på ett generöst fylligt rött.

Vintips till receptet
239 kr

Ingredienser

1 kg högrev
200 g morot
200 g lök
2 tsk kryddpepparkorn
1 lagerblad
1 msk maizena
Olja, salt och svartpeppar 

Till servering:
Kokt potatis
Inlagda rödbetor

 

Gör så här

1. Skär högreven i bitar, ca 2 x 2 cm.

 

2. Skala och skiva morötterna tunt. Skala, halvera och skiva löken tunt.

3. Bryn kött, hälften av morötterna och hälften av löken i olja tills det fått fin brynt färg. Krydda med salt och peppar och lägg över i en gryta.

4. Koka ur stekpannan med lite vatten. Häll stekskyn och vatten över köttet så att ca 2/3 täcks. Tillsätt kryddpeppar och lagerblad.

5. Låt kalopsen sedan sjuda under lock 1 1/2–2 timmar tills köttet är riktigt mört.

6. Sila över skyn från köttet i en kastrull. Plocka bort eventuellt oönskat fett och senor från köttet.

7. Koka upp skyn och låt den koka ihop ett par minuter. Blanda ut maizenamjölet med lite vatten och vispa ner det i såsen under kokning.

8. Lägg ner det plockade köttet, resterande morot och lök i såsen, koka upp och låt koka ca 5 minuter. Smaka av med salt. 

9. Servera kalopsen med inlagda rödbetor och kokt potatis.

Recept: Mattias Larsson
Foto: David Back
Betyg
26 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Fynda fruktigt "Best Wine in Box"
Guldvinnande Periquita White till sommarens smaker.

LÄS MER