Cigarra Gran Passo Touriga Nacional Cabernet Sauvignon
89 kr
Cigarra Gran Passo är ett fylligt och smakrikt vin från Casa Santos Lima i Lisboa norr...
En riktigt rustik och höstig rätt med smakerna på plats. En gryta som fått koka riktigt länge utvecklar mjuka och djupa smaker, i denna högrevsgryta har dessutom en skvätt rödvin kokat med vilket gör grytan än mer vinvänlig. I glaset väljer vi ett smakrikt, mjukt och fruktigt vin med fyllig munkänsla som matchar rättens struktur och smaker.
Högrevsgryta:
900 g högrev
150 g gul lök
2 dl rödvin
5-6 timjankvistar
1 msk maizena
olja, salt och svartpeppar
Pepparrotscrème:
1 1/2 dl crème fraiche
2 msk riven pepparrot
salt
Baconstekta rotfrukter:
175 g bacon i bit
250 g palsternacka
250 g morot
1/2 dl grovhackad bladpersilja
olivolja, salt och svartpeppar
1. Skär högreven i bitar, ca 2 x 2 cm. Skala, halvera och skiva löken tunt. Bryn köttet och löken i olja i stekpanna tills det fått fin brynt färg. Krydda med salt och peppar.
2. Lägg över i en gryta. Gör steksky -Koka rödvinet och lite vatten i stekpannan. Häll stekskyn och mer vatten över köttet så att c:a 2/3 täcks. Tillsätt timjankvistarna.
3. Låt grytan sjuda under lock ca 2 timmar, tills köttet är riktigt mört. Späd med mer vatten om det skulle behövas.
4. Sila över skyn från köttet i en ny kastrull. Plocka bort eventuellt oönskat fett och senor från köttet.
5. Koka upp skyn och låt den koka ihop ett par minuter. Blanda ut maizenamjölet med lite vatten och vispa ner det i såsen under kokning.
6. Lägg ner det plockade köttet i såsen och låt koka ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
7. Blanda ingredienserna till pepparrotscremen och vispa den med en elvisp tills den har tjocknat och är luftig.
8. Skär baconet i 1-centimeters tärningar. Skala palsternacka och morot. Skär sedan rotfrukterna i bitar om ca 1- 2 centimeter.
9. Värm en stekpanna till medelhög temperatur. Stek rotfrukterna och baconet i lite olja ca 10 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Tillsätt persiljan precis före servering.
10. Servera grytan med de baconstekt rotfrukterna och toppa med den goda crèmen.
En riktigt rustik och höstig rätt med smakerna på plats. En gryta som fått koka riktigt länge utvecklar mjuka och djupa smaker, i denna högrevsgryta har dessutom en skvätt rödvin kokat med vilket gör grytan än mer vinvänlig. I glaset väljer vi ett smakrikt, mjukt och fruktigt vin med fyllig munkänsla som matchar rättens struktur och smaker.
89 kr
Cigarra Gran Passo är ett fylligt och smakrikt vin från Casa Santos Lima i Lisboa norr...
Grytor är oftast näringsrik, billig och lättlagad mat som i stort sett sköter sig själv på...
Klassisk, god och elegant köttgryta serverad tillsammans med ett gott rödvin
Höstens smakrika grytor kräver smakrika viner. Men hur ska man tänka när man matchar höstens grytor...