Lunadoro Pagliareto Vino Nobile di Montepulciano
219 kr
Flerfaldigt prisbelönt vin som serverades till huvudrätten på Nobelmiddagen 2019.
En riktigt rustik och höstig rätt med smakerna på plats. En gryta som fått koka riktigt länge utvecklar mjuka och djupa smaker, i denna högrevsgryta har dessutom en skvätt rödvin kokat med vilket gör grytan än mer vinvänlig. I glaset väljer vi gärna ett rött med kryddiga toner som balanserar högrevets rika smaker och grytans sälta. Ekfatskaraktären möter fint den nötiga smaken från rotfrukterna och pepparrotscremens syra.
Högrevsgryta:
900 g högrev
150 g gul lök
2 dl rödvin
5-6 timjankvistar
1 msk maizena
olja, salt och svartpeppar
Pepparrotscrème:
1 1/2 dl crème fraiche
2 msk riven pepparrot
salt
Baconstekta rotfrukter:
175 g bacon i bit
250 g palsternacka
250 g morot
1/2 dl grovhackad bladpersilja
olivolja, salt och svartpeppar
1. Skär högreven i bitar, ca 2 x 2 cm. Skala, halvera och skiva löken tunt. Bryn köttet och löken i olja i stekpanna tills det fått fin brynt färg. Krydda med salt och peppar.
2. Lägg över i en gryta. Gör steksky -Koka rödvinet och lite vatten i stekpannan. Häll stekskyn och mer vatten över köttet så att c:a 2/3 täcks. Tillsätt timjankvistarna.
3. Låt grytan sjuda under lock ca 2 timmar, tills köttet är riktigt mört. Späd med mer vatten om det skulle behövas.
4. Sila över skyn från köttet i en ny kastrull. Plocka bort eventuellt oönskat fett och senor från köttet.
5. Koka upp skyn och låt den koka ihop ett par minuter. Blanda ut maizenamjölet med lite vatten och vispa ner det i såsen under kokning.
6. Lägg ner det plockade köttet i såsen och låt koka ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
7. Blanda ingredienserna till pepparrotscremen och vispa den med en elvisp tills den har tjocknat och är luftig.
8. Skär baconet i 1-centimeters tärningar. Skala palsternacka och morot. Skär sedan rotfrukterna i bitar om ca 1- 2 centimeter.
9. Värm en stekpanna till medelhög temperatur. Stek rotfrukterna och baconet i lite olja ca 10 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Tillsätt persiljan precis före servering.
10. Servera grytan med de baconstekt rotfrukterna och toppa med den goda crèmen.
219 kr
Flerfaldigt prisbelönt vin som serverades till huvudrätten på Nobelmiddagen 2019.
Mustig gryta på högrev, betor och champinjoner. Perfekt till ett fylligt rödvin!
Värm dig med en god gryta - här tipsar vi om trevliga vin- och matmatchningar.
Klassisk, god och elegant köttgryta - serveras gärna tillsammans med ett generöst rödvin.
Här kommer goda tips på viner till höstens grytor.