Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Högrevsgryta med pepparrotscreme och baconstekta rotfrukter

En riktigt rustik och höstig rätt med smakerna på plats. En gryta som fått koka riktigt länge utvecklar mjuka och djupa smaker, i denna högrevsgryta har dessutom en skvätt rödvin kokat med vilket gör grytan än mer vinvänlig. I glaset väljer vi gärna ett rött med kryddiga toner som balanserar högrevets rika smaker och grytans sälta. Ekfatskaraktären möter fint den nötiga smaken från rotfrukterna och pepparrotscremens syra.

Ingredienser

Högrevsgryta:
900 g högrev
150 g gul lök
2 dl rödvin
5-6 timjankvistar
1 msk maizena
olja, salt och svartpeppar

Pepparrotscrème:
1 1/2 dl crème fraiche
2 msk riven pepparrot
salt

Baconstekta rotfrukter:
175 g bacon i bit
250 g palsternacka
250 g morot
1/2 dl grovhackad bladpersilja
olivolja, salt och svartpeppar

Gör så här

1. Skär högreven i bitar, ca 2 x 2 cm. Skala, halvera och skiva löken tunt. Bryn köttet och löken i olja i stekpanna tills det fått fin brynt färg. Krydda med salt och peppar.

2. Lägg över i en gryta. Gör steksky -Koka rödvinet och lite vatten i stekpannan. Häll stekskyn och mer vatten över köttet så att c:a 2/3 täcks. Tillsätt timjankvistarna.

3. Låt grytan sjuda under lock ca 2 timmar, tills köttet är riktigt mört. Späd med mer vatten om det skulle behövas.

4. Sila över skyn från köttet i en ny kastrull. Plocka bort eventuellt oönskat fett och senor från köttet.

5. Koka upp skyn och låt den koka ihop ett par minuter. Blanda ut maizenamjölet med lite vatten och vispa ner det i såsen under kokning.

6. Lägg ner det plockade köttet i såsen och låt koka ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

7. Blanda ingredienserna till pepparrotscremen och vispa den med en elvisp tills den har tjocknat och är luftig.

8. Skär baconet i 1-centimeters tärningar. Skala palsternacka och morot. Skär sedan rotfrukterna i bitar om ca 1- 2 centimeter.

9. Värm en stekpanna till medelhög temperatur. Stek rotfrukterna och baconet i lite olja ca 10 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Tillsätt persiljan precis före servering.

10. Servera grytan med de baconstekt rotfrukterna och toppa med den goda crèmen.

Recept: Mattias Larsson
Betyg
19 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
2 tim 30 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.