Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Högrevsgryta med pepparrotscreme och baconstekta rotfrukter

En riktigt rustik och höstig rätt med smakerna på plats. En gryta som fått koka riktigt länge utvecklar mjuka och djupa smaker, i denna högrevsgryta har dessutom en skvätt rödvin kokat med vilket gör grytan än mer vinvänlig. I glaset väljer vi gärna ett rött med kryddiga toner som balanserar högrevets rika smaker och grytans sälta. Ekfatskaraktären möter fint den nötiga smaken från rotfrukterna och pepparrotscremens syra.

Ingredienser

Högrevsgryta:
900 g högrev
150 g gul lök
2 dl rödvin
5-6 timjankvistar
1 msk maizena
olja, salt och svartpeppar

Pepparrotscrème:
1 1/2 dl crème fraiche
2 msk riven pepparrot
salt

Baconstekta rotfrukter:
175 g bacon i bit
250 g palsternacka
250 g morot
1/2 dl grovhackad bladpersilja
olivolja, salt och svartpeppar

Gör så här

1. Skär högreven i bitar, ca 2 x 2 cm. Skala, halvera och skiva löken tunt. Bryn köttet och löken i olja i stekpanna tills det fått fin brynt färg. Krydda med salt och peppar.

2. Lägg över i en gryta. Gör steksky -Koka rödvinet och lite vatten i stekpannan. Häll stekskyn och mer vatten över köttet så att c:a 2/3 täcks. Tillsätt timjankvistarna.

3. Låt grytan sjuda under lock ca 2 timmar, tills köttet är riktigt mört. Späd med mer vatten om det skulle behövas.

4. Sila över skyn från köttet i en ny kastrull. Plocka bort eventuellt oönskat fett och senor från köttet.

5. Koka upp skyn och låt den koka ihop ett par minuter. Blanda ut maizenamjölet med lite vatten och vispa ner det i såsen under kokning.

6. Lägg ner det plockade köttet i såsen och låt koka ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

7. Blanda ingredienserna till pepparrotscremen och vispa den med en elvisp tills den har tjocknat och är luftig.

8. Skär baconet i 1-centimeters tärningar. Skala palsternacka och morot. Skär sedan rotfrukterna i bitar om ca 1- 2 centimeter.

9. Värm en stekpanna till medelhög temperatur. Stek rotfrukterna och baconet i lite olja ca 10 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Tillsätt persiljan precis före servering.

10. Servera grytan med de baconstekt rotfrukterna och toppa med den goda crèmen.

Recept: Mattias Larsson
Betyg
20 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
2 tim 30 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

"Så här ska ett fyndvin smaka"
Imponerande dubbelguld till italiensk vit nyhet!

LÄS MER