Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Smördegsinbakad getost med purjokräm, sparris och örtolja

Lättlagad förrätt som kan förberedas en stund innan och gräddas av när gästerna kommer. Getost är en klassisk förrättsfavorit som här tas till nya höjder med goda tillbehör som purjokräm och sparris. Till detta väljer vi ett vitt vin med fruktiga och aromatiska toner.

Vintips till receptet
42 kr

Ingredienser

1 paket smördeg, 250 g
1 getost med skal, 180 g
100 g purjolök
smör till stekning
2/3 dl crème fraiche
1 citron, rivet skal
1 knippe grön sparris
1 msk mjölk till pensling
1 påse, ca 65 g blandade salladsblad
100 g sugar snaps eller sockerärtor
3 msk olivolja
2 tsk balsamvinäger
flingsalt och nymald svartpeppar

Örtolja
1 näve spenat
1 kruka basilika
1 litet knippe bladpersilja
1 1/2 dl rapsolja
1 tsk honung

1. Sätt ugnen på 220°. Börja med örtoljan. Kör spenat, basilika och bladpersilja, både stjälkar och blad, i en matberedare eller mixer med oljan tills det är finfördelat. Smaka av med honung och salt.

2. Rulla ut smördegen och låt den vara kvar på det medföljande pappret. Ta ut 8 rundlar, ca 8-10 cm i diameter med hjälp av ett mått eller glas. Ta ett mindre mått eller glas och tryck till på varje rundel så du får en kant som mäter ca 1 cm. Nagga botten och för över pappret på en plåt.

3. Dela purjon på mitten och skölj ur. Skiva den tunt och stek den mjuk i en klick smör på medelvärme, ca 5-6 minuter utan att den tar färg. Rör i crème fraiche och citronskal. Salta och peppra. Lägg upp på en tallrik och låt svalna några minuter.

4. Fördela purjokrämen i mitten innanför den innersta ringen på smördegsrundlarna. Skär osten i 8 skivor och lägg på.

5. Bryt av den nedersta torra delen av sparrisen och släng den. Skär av knopparna med ca 4 cm av stjälken. Är de tjocka kan du dela dem horisontellt. Lägg på dem på osten och salta och peppra lätt. Resten av sparrisen kan du steka och ha som tillbehör eller skiva tunt och ha i sallad.

6. Pensla kanterna med lite mjölk och grädda ca 15-20 minuter tills degen fått fin färg. Vänd salladen i en skål med olja och balsamvinäger. Salta och peppra lätt.

7. Lägg upp det på tallrikar och toppa med de fina smördegsrundlarna. Droppa över örtolja och servera resten till.

Betyg
7 röster
Vad tycker du?
Portioner
8 st
Tillagningstid
50 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

kantarellsås sked (2)
30 min

Kantarellsås

En supergod kantarellsås att servera till köttbiten, kycklingfilén, torskryggen eller det vegetariska alternativet!

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.