Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Stekt entrecôte med brynt smörbearnaise och ”grillpotatisar”

Hemlagad bearnaise smaksatt med brynt smör som möter perfekt tillagat kött och karamelliserad potatis blir minst sagt en fullträff för smaklökarna. Till detta väljer vi ett kraftfullt vin med fina tanniner och ett långt härligt avslut. Vinets tanniner går fint ihop med köttets textur och vinets friska syra lättar upp den feta såsen och gör att rätten känns lättare i sin helhet.

Ingredienser

Kött
4 skivor entrecôte á 200 g
salt & svartpeppar

Grillpotatisar
800 g fast potatis
2 msk timjanblad
salt & svartpeppar
strösocker
smör (kylskåpskallt)

Brynt smörbearnaise
175 g smör
2 äggulor
1 schalottenlök
3 msk rödvinsvinäger
3 msk vatten
2 msk finhackad dragon + stjälkarna
1 msk finhackad persilja + stjälkarna

Till servering
en god sallad

Gör så här

1. Värm ugnen till 225 C.

2. Tvätta potatisarna och dela dem på mitten.

3. Lägg potatisarna med snittytan uppåt på en ugnsplåt med bakplåtspapper under.

4. Skär ett rutmönster i potatisen.

5. Strö över en nypa, salt, peppar, strösocker och timjanblad. Hyvla (med hjälp av en osthyvel) några skivor kylskåpskallt smör över potatisarna.

6. Ugnsbaka ca 30 minuter tills de är genommjuka och har en fint karamelliserad yta.

7. Koka under tiden smöret till bearnaisesåsen i en kastrull tills det börjar bli lätt brunt och dofta nötigt, dra då av det från plattan och låt smöret svalna något. Smöret ska vara ca 60 C när det senare ska vispas ner i såsen.

8. Finhacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans med vinäger och vatten samt kvistarna från persilja och dragon.

9. Koka tills ca 2 msk återstår. Sila ner reduktionen i en ny kastrull och vispa därefter ner äggulorna.

10. Vispa äggulorna och reduktionen på låg temperatur (eller i ett vattenbad) tills det blivit en tjock kräm. Dra då bort kastrullen från plattan. Häll sakta ner smöret under ständig vispning. Tillsätt dragon och persilja. Smaka av med salt. (Om Bearnaisesåsen känns för tjock kan du späda ut den med några droppar ljummet vatten).

11. Salta och peppra entrecôten. Värm en stekpanna till högsta temperatur och stek köttet ett par minuter på varje sida tills den fått fin brynt färg och kärntemperaturen är ca 42 C.

12. Låt entrecôten vila ett par minuter innan ni lägger upp den på tallriken (köttet ska vila upp till kärntemperaturen 52 C.)

13. Servera entrecôten med såsen och grillpotatisarna och en härlig grönsallad.

Betyg
21 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
45 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.