Stekt entrecôte, brynt smörbearnaise och grillpotatisar
Hemlagad bearnaise smaksatt med brynt smör som möter perfekt tillagat kött och karamelliserad potatis blir minst sagt en fullträff för smaklökarna. Till detta väljer vi ett fruktigt rött. Vinet kompletterar perfekt köttets saftighet och den krämiga bearnaisesåsen.









Ingredienser
Kött
4 skivor entrecôte á 200 g
salt & svartpeppar
Grillpotatisar
800 g fast potatis
2 msk timjanblad
salt & svartpeppar
strösocker
smör (kylskåpskallt)
Brynt smörbearnaise
175 g smör
2 äggulor
1 schalottenlök
3 msk rödvinsvinäger
3 msk vatten
2 msk finhackad dragon + stjälkarna
1 msk finhackad persilja + stjälkarna
Till servering
en god sallad
Gör så här
1. Värm ugnen till 225 C.
2. Tvätta potatisarna och dela dem på mitten.
3. Lägg potatisarna med snittytan uppåt på en ugnsplåt med bakplåtspapper under.
4. Skär ett rutmönster i potatisen.
5. Strö över en nypa, salt, peppar, strösocker och timjanblad. Hyvla (med hjälp av en osthyvel) några skivor kylskåpskallt smör över potatisarna.
6. Ugnsbaka ca 30 minuter tills de är genommjuka och har en fint karamelliserad yta.
7. Koka under tiden smöret till bearnaisesåsen i en kastrull tills det börjar bli lätt brunt och dofta nötigt, dra då av det från plattan och låt smöret svalna något. Smöret ska vara ca 60 C när det senare ska vispas ner i såsen.
8. Finhacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans med vinäger och vatten samt kvistarna från persilja och dragon.
9. Koka tills ca 2 msk återstår. Sila ner reduktionen i en ny kastrull och vispa därefter ner äggulorna.
10. Vispa äggulorna och reduktionen på låg temperatur (eller i ett vattenbad) tills det blivit en tjock kräm. Dra då bort kastrullen från plattan. Häll sakta ner smöret under ständig vispning. Tillsätt dragon och persilja. Smaka av med salt. (Om Bearnaisesåsen känns för tjock kan du späda ut den med några droppar ljummet vatten).
11. Salta och peppra entrecôten. Värm en stekpanna till högsta temperatur och stek köttet ett par minuter på varje sida tills den fått fin brynt färg och kärntemperaturen är ca 42 C.
12. Låt entrecôten vila ett par minuter innan ni lägger upp den på tallriken (köttet ska vila upp till kärntemperaturen 52 C.)
13. Servera entrecôten med såsen och grillpotatisarna och en härlig grönsallad.