Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Tinas snabba ostfondue med surdegsbröd

Till denna alpklassisker väljer vi ett fruktigt och friskt vin av den ostvänliga druvan pinot gris. Vinets friska syra blir en läcker kontrast till den krämiga osten och lättar upp rättens helhet. Ostfoundue är också en riktigt salt rätt och sälta i mat gifter sig med fruktighet i vin!

Vintips till receptet
119 kr

Ingredienser

Ostfondue
4 portioner
1 vitlöksklyfta
1 Vacherin Mont d’Or (ca 500g)
3/4 dl torrt vitt vin
surdegsbröd till servering

Mjuka ostar med fikonkompott
4 portioner
3 dessertostar av valfri sort
Fikonkompott
6 färska fikon
2-3 msk rårörsocker
2 msk balsamvingäer
1 dl gula sultanrussin
3 cl grappa eller whisky

Gör så här

Snabb ostfondue med surdegsbröd

1. Värm ugnen till 200 grader.

2.  Skala vitlöken och skiva den tunt. Gör snitt i osten och stick ner vitlöksklyftorna. Skeda över vitt vin så att det rinner ner i snitten. Sätt in osten i ugnen och sin träask med folie runtom och baka den i 15- 20 minuter.

3. Ta ut osten och ät den varm tillsammans med surdegsbröd i brytbitar som du doppar i osten – det blir som en snabb fondue.

Tips!

Vira lite aluminiumfolie runt träasken så rinner osten inte ut i ugnen – ju mognare den är, desto mer rinner den.

Ostar och fikonkompott

4. Lägg ostarna på en tallrik eller skärbräda och låt dem stå framme i minst 20 minuter och bli rumstempererade för att få fram bästa smaken.

5. Skär fikonen i mindre bitar.

6. Smält sockret på medelvärme i en kastrull tills det är gyllenbrunt och karamelliserat. Tillsätt fikonen och sedan vinägern och låt koka tills sockret smält och fikonen mjuknat. Rör ner russin och grappa eller whisky och ställ åt sidan.

7. Servera kompotten ljummen till ostarna.

Det vuxna sättet att avsluta veckan på. Man bjuder hem några arbetskamrater eller vänner  på en drink och några smårätter eller så tar man ett snabbt glas vin på vägen hem. Även om många envisas med att fixa till sig innan den spontana utgången så är after work på riktigt att gå direkt från jobbet i arbetskläderna. Allt för den rätta AW-känslan! / Tina

Receptet är hämtat ur Tina Nordströms kokbok Tinas helg: gamla godingar och nya favoriter (Bonnier Fakta)
Betyg
13 röster
Vad tycker du?
Portioner
6 st
Tillagningstid
25 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.