Bestheim Pinot Gris Premium Réserve
119 kr
Storsäljande klassiker från Alsace som aldrig går ur tiden. Passar perfekt till choucroute med långbakad fläsksida, korv och surkål.
Till denna alpklassisker väljer vi ett fruktigt och friskt vin av den ostvänliga druvan pinot gris. Vinets friska syra blir en läcker kontrast till den krämiga osten och lättar upp rättens helhet. Ostfoundue är också en riktigt salt rätt och sälta i mat gifter sig med fruktighet i vin!
Ostfondue
4 portioner
1 vitlöksklyfta
1 Vacherin Mont d’Or (ca 500g)
3/4 dl torrt vitt vin
surdegsbröd till servering
Mjuka ostar med fikonkompott
4 portioner
3 dessertostar av valfri sort
Fikonkompott
6 färska fikon
2-3 msk rårörsocker
2 msk balsamvingäer
1 dl gula sultanrussin
3 cl grappa eller whisky
1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Skala vitlöken och skiva den tunt. Gör snitt i osten och stick ner vitlöksklyftorna. Skeda över vitt vin så att det rinner ner i snitten. Sätt in osten i ugnen och sin träask med folie runtom och baka den i 15- 20 minuter.
3. Ta ut osten och ät den varm tillsammans med surdegsbröd i brytbitar som du doppar i osten – det blir som en snabb fondue.
Vira lite aluminiumfolie runt träasken så rinner osten inte ut i ugnen – ju mognare den är, desto mer rinner den.
4. Lägg ostarna på en tallrik eller skärbräda och låt dem stå framme i minst 20 minuter och bli rumstempererade för att få fram bästa smaken.
5. Skär fikonen i mindre bitar.
6. Smält sockret på medelvärme i en kastrull tills det är gyllenbrunt och karamelliserat. Tillsätt fikonen och sedan vinägern och låt koka tills sockret smält och fikonen mjuknat. Rör ner russin och grappa eller whisky och ställ åt sidan.
7. Servera kompotten ljummen till ostarna.
Det vuxna sättet att avsluta veckan på. Man bjuder hem några arbetskamrater eller vänner på en drink och några smårätter eller så tar man ett snabbt glas vin på vägen hem. Även om många envisas med att fixa till sig innan den spontana utgången så är after work på riktigt att gå direkt från jobbet i arbetskläderna. Allt för den rätta AW-känslan! / Tina
119 kr
Storsäljande klassiker från Alsace som aldrig går ur tiden. Passar perfekt till choucroute med långbakad fläsksida, korv och surkål.
En Alsaceklassiker med fläsksida, surkål och korv!