Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Hälleflundra med örtsmör, kräftpotatis och fänkål

Ett ljuvligt recept där smöriga och örtiga toner möter sälta från kräftor och perfekt tillagad hälleflundra som riktigt smälter i munnen. Den här smakrika anrättningen är god till ett glas fruktigt rosé.

Vintips till receptet
99 kr

Ingredienser

Hälleflundra
4 bitar hälleflundrafilé à ca 160 g
4 citronklyftor
olivolja och salt

Örtsmör
125 g smör
1 vitlöksklyfta
½ dl finstrimlad basilika
½ dl hackad körvel
salt

Syrlig fänkål
½ fänkål
½ msk pressad citronjuice
1 tsk olivolja
salt

Kräftpotatis
500 g kokt färskpotatis
½ dl pressad citronjuice
1 msk olivolja
2-3 salladslökar
200 g kräftstjärtar
salt

 Gör så här

1. Värm ugnen till 175 C. Lägg hälleflundran på en ugnsplåt eller i en ugnsfast form.

2. Salta den och ringla över olivolja. Ugnsbaka ca 10 minuter tills kärntemperaturen är ca 45 C.

3. Finhacka vitlöken till örtsmöret och lägg samtliga ingredienser till örtsmöret i en matberedare. Tillsätt en nypa salt och mixa ett par minuter tills du har ett fint, grönt smör.

4. Skiva eller hyvla fänkålen supertunt. Marinera fänkålen i citronjuicen, olivoljan och en nypa salt.

5. Lägg den kokta potatisen i en kastrull. Tillsätt citronjuice, olivolja och en nypa salt.

6. Värm upp potatisen på medeltemperatur och mosa den lätt med en gaffel. Strimla under tiden salladslökarna och hacka kräftstjärtarna.

7. Vänd ner kräftköttet och salladslöken precis före servering.

8. Lägg upp kräftpotatisen och det örtiga smöret på 4 tallrikar. Lägg fisken ovanpå kräftpotatisen och toppa med salladen och en citronklyfta.

Recept: Mattias Larsson
Foto: Jakob Fridholm
Betyg
51 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
30 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Boira' Pecorino hyllas som "fullträff"!
Guldvinnande nyhet som "imponerar på riktigt"

LÄS MER