Brynt hälleflundra med baconstekt savoykål och kantarellsås
Det perfekta receptet för helgens middag. Här möts smaker från umamismakande svamp tillsammans med salt bacon och len hälleflundra i en ljuvlig kombination. Till det här serverar vi ett glas friskt vitt som kan möta såsens smörighet och fiskens delikata smak.









Ingredienser
Hälleflundra
4 st hälleflundrafilé á 160g
125 g bacon i bit
125 g savoykål
smör, salt och svartpeppar
Kantarellsås
400 g kantareller
½ gul lök
2 enbär
¾ dl vitt vin
2 tsk vetemjöl
2 dl kycklingbuljong (alt fisk el grönsak)
2 ½ dl vispgrädde
smör och salt
Till servering
Kokt potatis
Gör så här
1. Ansa och dela kantarellerna i önskad storlek. Finhacka löken och enbären.
2. Värm en stekpanna till medelhög temperatur. Stek svampen i smör till fin brynt färg. Tillsätt löken och enbären och fräs vidare i ca 1 minut.
3. Häll på vinet och låt det koka in i svampen. Strö på mjölet, rör runt och häll sen på buljongen och grädden.
4. Låt såsen koka under omrörning i ca 10 minuter. Smaka av med salt.
5. Fintärna baconet och finstrimla savoykålen. Knaperstek baconet på medelhög temperatur. Lägg sedan i kålen och sänk till medelvärme. Fräs vidare ett par minuter och smaka av med salt.
6. Salta hälleflundran. Värm en stekpanna till medelhög temperatur. Stek hälleflundran i smör ett par minuter på varje sida tills kärntemperaturen är ca 48 C.
7. Servera hälleflundran med kålfräset, kantarellsåsen och kokt potatis.