Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Ugnsbakad torsk med brynt smör

En mycket lättlagad och mycket god fiskrätt signerad tv-kocken Tareq Taylor. Klassiska smaker som pepparrot, dill och brynt smör är underbart gott till en fin bit vit fisk. I glaset väljer vi ett rosévin med toner som speglar smakerna från det brynta smöret.

Vintips till receptet
99 kr

Ingredienser

1 kg torsk i bit, gärna den tjocka delen
närmast huvudet
50 g smör

BRYNT SMÖR
100 g smör + resterna från smöret i
formen med fisken

TILL SERVERING
kokt potatis
citron
färskriven pepparrot
lite färsk dill

Gör så här

1. Värm ugnen till 140 grader.

2. Lägg fisken i en lite mindre ugnsfast form.

3. Hyvla eller klicka ut smöret på fisken och baka i ugnen i cirka 35 minuter tills fisken är klar (den är färdig när köttet inte längre är genomskinligt och det är lätt att dela på lamellerna, innertemperaturen ska vara cirka 52 grader).

4. Öppna ugnen några gånger under tillagningen och ös fisken med smöret i formen.

5. Bryn smöret i en liten kastrull på medelvärme i 5–10 minuter tills det får fin färg och luktar gott, men passa så att det inte blir bränt. Ju längre tid det tar att bryna smöret desto bättre blir smaken, så sänk värmen om det ser ut att gå för snabbt.

6. Det är festligt att servera fisken som en hel bit vid bordet. Lägg sedan upp på tallrikar och servera med brynt smör, färskriven pepparrot, citronhalvor, lite dill och nykokt potatis.

Receptet på ugnsbakad torsk med brynt smör är hämtat ur Tareq Taylors kokbok Mat som gör gott: Ny vardag med Tareq Taylor (Bonnier Fakta)
Foto: Peter Carlsson
Betyg
13 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Nyhet i beställningssortimentet. "Synnerligen prisvärt" rosé
Torr och krispig rosényhet från populära Black Tower - 100% pinot noir! Urgod till ugnsbakad torskrygg & sparrisrisotto.

LÄS MER