Ugnsbakad torsk med brynt smör
En mycket lättlagad och mycket god fiskrätt signerad tv-kocken Tareq Taylor. Klassiska smaker som pepparrot, dill och brynt smör är underbart gott till en fin bit vit fisk. I glaset väljer vi ett rosévin med toner som speglar smakerna från det brynta smöret.





Ingredienser
1 kg torsk i bit, gärna den tjocka delen
närmast huvudet
50 g smör
BRYNT SMÖR
100 g smör + resterna från smöret i
formen med fisken
TILL SERVERING
kokt potatis
citron
färskriven pepparrot
lite färsk dill
Gör så här
1. Värm ugnen till 140 grader.
2. Lägg fisken i en lite mindre ugnsfast form.
3. Hyvla eller klicka ut smöret på fisken och baka i ugnen i cirka 35 minuter tills fisken är klar (den är färdig när köttet inte längre är genomskinligt och det är lätt att dela på lamellerna, innertemperaturen ska vara cirka 52 grader).
4. Öppna ugnen några gånger under tillagningen och ös fisken med smöret i formen.
5. Bryn smöret i en liten kastrull på medelvärme i 5–10 minuter tills det får fin färg och luktar gott, men passa så att det inte blir bränt. Ju längre tid det tar att bryna smöret desto bättre blir smaken, så sänk värmen om det ser ut att gå för snabbt.
6. Det är festligt att servera fisken som en hel bit vid bordet. Lägg sedan upp på tallrikar och servera med brynt smör, färskriven pepparrot, citronhalvor, lite dill och nykokt potatis.