Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Ugnsbakad torsk med brynt smör

En mycket lättlagad och mycket god fiskrätt signerad tv-kocken Tareq Taylor. Klassiska smaker som pepparrot, dill och brynt smör är underbart gott till en fin bit vit fisk. I glaset väljer vi ett friskt vitt vin med smöriga toner som speglar smakerna från det brynta smöret.

Vintips till receptet
207 kr

Ingredienser

1 kg torsk i bit, gärna den tjocka delen
närmast huvudet
50 g smör

BRYNT SMÖR
100 g smör + resterna från smöret i
formen med fisken

TILL SERVERING
kokt potatis
citron
färskriven pepparrot
lite färsk dill

Gör så här

1. Värm ugnen till 140 grader.

2. Lägg fisken i en lite mindre ugnsfast form.

3. Hyvla eller klicka ut smöret på fisken och baka i ugnen i cirka 35 minuter tills fisken är klar (den är färdig när köttet inte längre är genomskinligt och det är lätt att dela på lamellerna, innertemperaturen ska vara cirka 52 grader).

4. Öppna ugnen några gånger under tillagningen och ös fisken med smöret i formen.

5. Bryn smöret i en liten kastrull på medelvärme i 5–10 minuter tills det får fin färg och luktar gott, men passa så att det inte blir bränt. Ju längre tid det tar att bryna smöret desto bättre blir smaken, så sänk värmen om det ser ut att gå för snabbt.

6. Det är festligt att servera fisken som en hel bit vid bordet. Lägg sedan upp på tallrikar och servera med brynt smör, färskriven pepparrot, citronhalvor, lite dill och nykokt potatis.

Receptet på ugnsbakad torsk med brynt smör är hämtat ur Tareq Taylors kokbok Mat som gör gott: Ny vardag med Tareq Taylor (Bonnier Fakta)
Foto: Peter Carlsson
Betyg
13 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Charlesdefere_
50 min

Smörgåsbakelser

Det lyxigaste man kan få till ett glas bubbel är väl en smörgåsbakelse? Perfekta till lunchen, brunchen eller fördrinken.

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.