Varmrökt lax med fräsch risonisallad
En fräsch risonisallad är ett perfekt tillbehör till en bit ljummen varmrökt lax. Med en enkel vinägrett som dressing får grönsakernas smaker vara huvudrollen i denna rätt. Vi väljer att servera denna varmrökta lax med risonisallad tillsammans med ett fräscht fylligt vitt vin med frisk syra som möter upp syrligheten i dressingen.
Ingredienser
ca 600 g varmrökt lax
Risonisallad
2 1/2 dl risoni
3-4 stjälkar salladslök
1 litet broccolihuvud
2-3 stjälkar stjälkselleri
100 g gula cocktailtomater
1/2 gurka
1 kruka dill
Dressing
1/2 dl olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1/2 – 1 msk dijonsenap
zest från 1/2 ekologisk citron
1/2 msk dillfrön, rostade
citronsaft efter smak
örtsalt och nymald svartpeppar
Gör så här
1. Tillaga risonin enligt anvisning på förpackningen. (Du kan dock ofta minska koktiden med ganska många minuter om du vill ha den al dente. Smaka av för att prova dig fram till lagom konsistens.) Skölj sedan den kokta risonin i kallt vatten, och låt rinna av ordentligt i en finmaskig sil.
2. Skölj alla grönsaker noga. Hacka salladslök, gurka och stjälkselleri fint. Halvera cocktailtomaterna eller skär dem i små klyftor. Dela broccolin i små buketter som du sedan halverar. Hacka dillen.
3. Rosta dillfrön snabbt i en torr panna. Passa noga så att de inte bränns.
4. Vill du ha laxen lite ljummen värm den i så fall i folie i ugn på 175 grader i cirka 15 minuter.
5. Vispa ihop alla ingredienser till dressingen. Smaka av med citronsaft samt örtsalt och peppar. Häll dressingen över risonin och rör om väl. Blanda sedan försiktig ned grönsakerna och den hackade dillen.
6. Servera risonisalladen till den varmrökta laxen.